Należysz do tego grona? Lepiej nie jedz dziś pączków
Słodkie pączki to symbol tłustego czwartku. Tego dnia nie powinna obchodzić nas dieta i zdrowe odżywianie, gdyż każdy zasługuje na coś słodkiego. Choć jedzenie pączków nie jest niczym złym, są pewne choroby i przeciwwskazania, które sprawiają, że powinniśmy ograniczyć ilość bułeczek do absolutnego minimum. Jakie osoby powinny z nich zrezygnować?
08.02.2024 09:52
Tłusty czwartek to dzień rozpusty, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Zaraz po nim następuje Wielki Post, podczas którego huczne świętowanie (w tym objadanie się) jest czymś, od czego zdecydowanie powinniśmy się powstrzymać. Pączki to idealna przekąska na tłuste święto, lecz istnieje grupa osób, która nie powinna po nie sięgać. Powodem są choroby, które muszą odżywiać się wedle specjalnej diety, a niezdrowe słodkości z pewnością nie są jej elementem.
Pączki w tłusty czwartek
Święto rozpusty przypada dokładnie na 52 dni przed Wielkanocą, dlatego traktuje się je jako święto ruchome. W tym roku wypada 8 lutego, choć w poprzednich latach okres oczekiwania przesuwał się aż do początku marca. Tego dnia nie powinniśmy odmawiać sobie żadnego jedzenia, gdyż ideą całego wydarzenia jest obfitość i huczne zakończenie karnawału. Oczywiście trzeba zachować zdrowy rozsądek i nie wpychać w siebie niezliczonej ilości pączków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jedna bułeczka to ok. 300 kcal, więc jeśli zjemy 5-6 sztuk, mamy już zapewnione dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Jeden dzień obżarstwa nam nie zaszkodzi, chyba że chorujemy na jedno z poniższych schorzeń. Wtedy należy unikać pączków lub zdecydować się na jedną sztukę, która zaspokoi naszą chęć zjedzenia przysmaku.
Dla kogo pączki nie są dobrym wyborem?
Istnieje wiele przykrych chorób, przy których objadanie się tłustymi pączkami może być bardzo niebezpieczne. W takim wypadku najlepiej z nich zrezygnować lub poszukać bardziej dietetycznych. Na rynku dostępne są pączki pieczone lub te o niższej zawartości cukru i tłuszczu. Najbardziej narażone są osoby, które borykają się z problemami serca, trzustki czy wątroby. Dlaczego pączki są dla nich takie groźne?
W przypadku chorób serca ilość spożytego tłuszczu ma tutaj kluczowe znaczenie. Dawka niskiej jakości oleju wpłynie na cholesterol i przyczyni się do problemów z układem krążenia. Następnymi schorzeniami, które wykluczają jedzenie pączków, są cukrzyca typu II czy też insulinooporność. W tym przypadku wstrzemięźliwość jest dość jasna, gdyż osoby z takimi schorzeniami powinny unikać wszelkiego rodzaju cukrów prostych.
Pączki w tłusty czwartek nie są najlepszym rozwiązaniem dla osób, które mają problemy z trzustką i wątrobą. Przejedzenie się tłuszczem i cukrem może powodować bóle i stany zapalne, których raczej nikt nie chce doświadczyć. Tzw. zespół jelita drażliwego to jedna z tych chorób, która wyklucza spożywanie niezdrowej żywności, zwłaszcza tej bogatej w biały cukier i niezdrowe tłuszcze. Na samym końcu należy wspomnieć o osobach borykających się z otyłością. Jeden pączek nic im nie zrobi, lecz większa ilość może być niewskazana.