Nie mrozisz pieczarek, bo robią się gumowe? Sekret jędrności i smaku tkwi w prostym zabiegu
Mrożenie to bardzo popularny sposób na to, aby jedzenie się nie zmarnowało i zostało z nami na dłużej. Wiele osób korzysta z tej metody, ale wątpliwości pojawiają się podczas mrożenia pieczarek. Bardzo często niska temperatura wpływa na ich konsystencję oraz smak, przez co nie są zbyt apetyczne. Jeśli nie wiesz, jak mrozić pieczarki, to dziś poznasz na to sekretny i prosty patent.
02.03.2024 09:44
Czy mrożenie pieczarek ma sens? Z pewnością zadawałeś sobie to pytanie, ponieważ mało kto wie, w jaki sposób je przygotować, a następnie przechowywać w zamrażalniku. Kluczem do sukcesu, czyli do tego, aby mrożone grzyby nie były gumowe, jest banalna metoda, o której warto pamiętać. Jeżeli nadal masz wątpliwości, czy pieczarki można mrozić, to bardzo szybko przekonasz się do tego zabiegu.
Czy można zamrozić surowe pieczarki?
Z pewnością przyzwyczaiłeś się do mrożenia sezonowych owoców i warzyw, aby zostały z tobą na dłużej oraz nie trafiły do kosza. W przypadku pieczarek jest dokładnie tak samo, a według zaleceń możesz je mrozić przez co najmniej pół roku. Nie oznacza to jednak, że każda pieczarka się nada, a najlepsze będą te surowe oraz świeże, które nie mają za sobą leżakowania na blacie kuchennym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gumowe i niesmaczne pieczarki po mrożeniu wynikają z tego, że włożyliśmy do zamrażalnika stare grzyby, które straciły swoje najlepsze właściwości. Najgorsze, co możemy zrobić podczas przechowywania surowych pieczarek, to czekanie z ich obróbką. Po zakupie tych grzybów trzeba działać szybko, a jeśli nie mamy na nie kulinarnego pomysłu, to powinniśmy migiem zamrozić surowe pieczarki. Beztroskie mrożenie pieczarek bez ich przygotowania to również ogromny błąd.
Jak mrozić pieczarki?
W pierwszej kolejności pieczarki od razu po zakupie powinniśmy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, aby znajdujący się na nich brud nie wpływał na proces mrożenia. Wilgotne grzyby nie nadają się do umieszczenia ich w zamrażalniku. Przed zabiegiem koniecznie należy je osuszyć. Kiedy pieczarki nadają się już do mrożenia i masz pewność, że są świeże, możesz zastosować tajemniczy zabieg. Do jego wykonania będziesz potrzebował jedynie noża, dzięki któremu z łatwością zdejmiesz cienką skórkę z kapelusza grzyba.
Dzięki temu mrożone surowe pieczarki nie stracą swojej jędrności oraz smaku, a przy tym będą gotowe do użycia. Jeśli masz czas, to możesz zblanszować pieczarki lub pokroić je na mniejsze części, co za kilka tygodni lub miesięcy oszczędzi ci dodatkowego pichcenia. Forma tego, jak zamrozisz pieczarki, zależy tylko od twojego upodobania. Ważne w mrożeniu surowych pieczarek jest jedynie to, aby zawsze były świeże, czyste oraz nie miały na kapeluszu skóry. Teraz już nigdy nie będziesz mieć wątpliwości, jak mrozić pieczarki.