InspiracjePomysłyNie tylko ziemniaczane. Dzisiaj Dzień Placków

Nie tylko ziemniaczane. Dzisiaj Dzień Placków

Dzień Placków to znakomita okazja do przygotowania ich na słodko i słono.
Dzień Placków to znakomita okazja do przygotowania ich na słodko i słono.
Źródło zdjęć: © Pixabay | RitaE

02.12.2023 13:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chrupiące, smaczne i sycące, a przy tym łatwe w przygotowaniu. Właśnie dziś jest idealna okazja na to, aby je przyrządzić. Można zrobić je ze wszystkiego, a ogranicza nas w tym tylko wyobraźnia oraz zdolności kucharskie.

Zazwyczaj myśląc o plackach od razu mamy przed oczami te zrobione z ziemniaków. Jednak nie tylko one są warte uwagi, ponieważ przepisów i inspiracji na przygotowanie placków jest co niemiara. "Firitters Day" przypada właśnie 2 grudnia, a słowo to z języka angielskiego odnosi się do ciasta drożdżowego smażonego na tłuszczu.

2 grudnia - Dzień Placków

Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych, ponieważ placki mogą być słone, słodkie, z dodatkiem owoców, warzyw oraz polane rozmaitymi wersjami sosów. Nasz wybór jest nieograniczony, a z pewnością obecność chrupiących placków na stole ucieszy każdego łasucha. Zagraniczne receptury są zupełnie inne od naszych, a próbowanie nowych przepisów może okazać się strzałem w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielu z nas zna doskonale placki z jabłkami, które są nazywane racuchami. Stanowią one dobrą bazę do eksperymentów, a można dodać do nich także banany, maliny oraz gruszki. Z pewnością dzięki temu skuszą się na nie dzieci. Placki z dodatkiem owoców mogą zastąpić deser lub drugie śniadanie.

Osoby dbające o linię mogą przygotować te na bazie sera białego, szpinaku lub zrobić placki z marchewki, albo cukinii. Te warzywa idealnie nadadzą się do ich przygotowania, a warzywne placki zastąpią nie tylko te ziemniaczane, ale też urozmaicą codzienny jadłospis.

Jakie placki je się w Polsce i za granicą?

To danie jest najprostsze oraz najstarsze na świecie, na przestrzeni wieków wyrabiano je z mąki i wody. Wtedy powstawały znane nam podpłomyki, które czasem babcie smażyły na blasze. W naszym kraju mamy wiele wersji placków, a jedne z nich mają niesłabnącą popularność na Podkarpaciu. Wyrabia się je z sody, mąki oraz maślanki, przez co zyskały sobie nazwę proziaki, od dawnego określenia sody — proza.

Szczególną sławę mają, pochodzące ze Stanów Zjednoczonych, pancakes, czyli grube placki z ciasta naleśnikowego. Bardzo często podaje się je z syropem klonowym lub masłem orzechowym. Tak samo jest w Wielkiej Brytanii, gdzie panuje tradycja robienia w tym dniu naleśników. W Azji przygotowuje się placki a-kyaw na bazie smażonej tykwy, które podaje się na śniadanie z herbatą.

W Indonezji przygotowuje się pisand goring, czyli placki bananowe. W Europie, a szczególnie na Węgrzech oraz na Słowacji przygotowuje się langosze. Wyrabiane są z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków i smażone na głębokim tłuszczu. Jakie placki wybierzesz na dzisiejsze święto?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także