Sąsiadka poradziła, jak przechowywać orzechy włoskie. Zawsze są świeże na święta

Sąsiadka poradziła, jak przechowywać orzechy włoskie. Zawsze są świeże na święta

Kobieta kroi na desce orzechy włoskie
Kobieta kroi na desce orzechy włoskie
Źródło zdjęć: © Getty Images | andreygonchar
24.11.2023 10:31

Wielu z nas je uwielbia, a koniec listopada to najlepszy czas na ich przygotowanie do świątecznych wypieków. Jednak nie zawsze wiemy, jak poprawnie je przechowywać, przez co szybko się psują i gorzknieją. Okazuje się, że to prostsze, niż się wydaje.

Orzechy od lat uchodzą za źródło kwasów, witamin i minerałów. Nic dziwnego, ta twarda skorupka skrywa w sobie prawdziwy skarb. Dlatego trzeba wiedzieć, jak o nie zadbać, a orzechy włoskie będą leżeć długimi miesiącami bez szwanku. Kwestia ich przechowywania to dla wielu twardy orzech do zgryzienia.

Co zawierają orzechy włoskie?

Te niepozorne brunatne kulki nagromadziły wokół siebie wiele nieprzychylnych mitów, jednak większość z nich jest nieprawdą. Orzechy to bogactwo minerałów, czyli magnesu, potasu i fosforu oraz witamin, a szczególnie witaminy E. Poza tym zawierają w sobie kwas foliowy, błonnik, jak również białko. Warto dodać, że orzechy są źródłem tłuszczy nienasyconych, które pozytywnie wpływają m.in. na pracę mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednak to nie koniec cudownych właściwości orzechów włoskich, ponieważ działają one bakteriobójczo oraz przeciwzapalnie, a regularne ich spożywanie poprawi pracę układu trawiennego oraz obniży ciśnienie tętnicze krwi. Ogromną popularnością cieszą się także nalewki zdrowotne z liści lub zielonych owoców orzecha.

Wielu woli jeść je na surowo, prosto ze skorupki, a inni wykorzystują do wypieków lub formie dodatku do dań. Dlatego nie ma jednej reguły, co do odpowiedniego ich stosowania w kuchni.

Jak prawidłowo przechowywać orzechy włoskie?

Zazwyczaj przechowujemy je w skorupie, ponieważ jest to o wiele wygodniejsze rozwiązanie po jesiennych zbiorach. Dlatego należy przygotować odpowiednie miejsce oraz pojemniki do ich trzymania. Najlepiej sprawdzą się do tego duże skrzynie, ponieważ orzechy w nich będą miały potrzeby luz. Teraz należy umieścić całość w chłodnym miejscu, a najlepiej sprawdzi się do tego piwnica, strych lub spiżarnia. Dzięki temu orzechy przetrwają kolejny sezon i z pewnością nie spleśnieją.

Orzechy włoskie są mało wymagające w przechowywaniu.
Orzechy włoskie są mało wymagające w przechowywaniu. © Pixabay | matthiasboeckel

Jednak co z rozłupanymi orzechami? Zazwyczaj to właśnie one są największych problemem, kiedy zostanie ich zbyt dużo. Można próbować je zjeść, ale czy to skuteczny sposób? Wiele osób lubi jesiennymi wieczorami powoli przygotowywać potrzebne składniki do świątecznych wypieków. Nie inaczej jest z orzechami, które trzeba rozkruszyć, aby móc wykorzystać je w kuchni.

Dlatego możesz robić to bez obaw, ponieważ wystarczy włożyć je do woreczków strunowych, a następnie do zamrażarki. To znakomite i proste rozwiązanie sprawi, że orzechy będą zawsze świeże i na wyciągnięcie ręki. Dzięki temu zaoszczędzimy czas na kilkugodzinne ich rozłupywanie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także