Planujesz smażenie? Nałóż durszlak na patelnię, podziękujesz później
Polska kuchnia należy do jednych z najsmaczniejszych na świecie. Niestety jest też dosyć ciężkostrawna i tłusta. Polacy kochają zwłaszcza potrawy smażone na oleju. Problemem bywa jednak pryskający wszędzie tłuszcz. Jak temu zaradzić? Istnieje bardzo prosty sposób!
05.02.2024 08:54
Olej to podstawowy produkt w większości polskich domów. Warto pamiętać, że raczej zaleca się go używać jednorazowo. Pozornie sama czynność smażenia jedzenia nie jest niczym skomplikowanym. Problem pojawia się jednak wtedy, kiedy używany przez nas gorący olej skwierczy i pryska na wszystkie strony kuchni. W takim przypadku jesteśmy narażeni na oparzenia i tłuste plamy na ubraniach. Nie wszyscy mają również świadomość, ale podczas przygotowywania w ten sposób jedzenia wcale nie powinno się przykrywać patelni zwykłą pokrywką. Jeśli to zrobisz, to twoje smażenie zamieni się w gotowanie. Z tego powodu potrawa straci swoją unikalną chrupkość. Czym więc warto przykryć patelnię?
Nie przykrywaj patelni zwykłą przykrywką!
Jak wspomnieliśmy, podczas smażenia nie powinno się przykrywać patelni zwykłą pokrywką. Może to znacząco wpłynąć na ostateczny smak przygotowywanej potrawy. Istnieje wielu zwolenników przykrywania patelni talerzem. Niestety, należy mieć świadomość, że jest to dosyć niebezpieczne. Talerz pod wpływem tak dużego gorąca może pęknąć, a jego resztki zapewne wpadną do smażonego na patelni jedzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przydatnym trikiem w kuchni jest wykorzystanie przy smażeniu...durszlaka! Mowa o metalowym sitku, po które sięgamy najczęściej, kiedy chcemy coś odcedzić lub przepłukać. Tak naprawdę wystarczy, że w trakcie smażenia nałożysz je na patelnię. Durszlak skutecznie zablokuje pryskający tłuszcz i zapewni odpowiedni obieg powietrza.
Co zrobić, żeby olej nie pryskał?
Pryskający na wszystkie strony kuchni olej jest nie tylko uciążliwy, ale również niebezpieczny. Jeśli nie chcemy po zakończonym smażeniu sprzątać całej kuchni, to warto zadbać o utrzymanie tłuszczu w ryzach. Do przykrycia smażonego jedzenia dobrze jest wykorzystać trik z durszlakiem. Oprócz tego zastosuj się do kilku prostych zasad.
Zobacz także
Po pierwsze pamiętaj, że patelnia, na której smażysz, musi być zawsze bardzo czysta i sucha. Po drugie na rozgrzany, pryskający olej możesz nasypać szczyptę soli. Ma ona właściwości higroskopijne, czyli wchłania wodę. Dzięki jej użyciu płyn zostanie zamknięty wewnątrz, a tłuszcz nie będzie się rozprzestrzeniał. Innym sposobem jest wykorzystanie octu. Należy w tym przypadku zwilżyć octem kawałek ręcznika kuchennego i dokładnie przetrzeć nim powierzchnię patelni. Zabieg ten skutecznie zapobieganie pryskaniu.