PoradyOrganizacjaZostawiasz gotowany ryż na później? Przestrzegaj prostej zasady lub szykuj się na rewolucję

Zostawiasz gotowany ryż na później? Przestrzegaj prostej zasady lub szykuj się na rewolucję

Od tej pory nie zostawiam ugotowanego ryżu na potem
Od tej pory nie zostawiam ugotowanego ryżu na potem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Africa Studio

10.02.2024 14:04, aktual.: 10.02.2024 20:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Z gotowaniem ryżu często jest jak z gotowaniem makaronu. Zazwyczaj przygotowuje się go za dużo, przez co reszta jest odkładana na później lub na drugi dzień, aby się nie zmarnowała. Niektórzy specjalnie gotują więcej ryżu, aby mieć obiad na co najmniej kilka dni, co znacznie ułatwia życie. Czy taki ryż może szkodzić?

Ryż to znakomita alternatywa dla ziemniaków, makaronów lub kasz, z której można przygotować wiele smakowitych dań. Nic więc dziwnego, że tyle osób wprost uwielbia ryż, a nawet ma tylko jeden gatunek, którego się trzyma. Podczas gotowania ryżu zdarza się przesadzić z ilością i szkoda go wyrzucić, skoro można zjeść go potem. Jak odpowiednio przechować ryż, aby ci nie zaszkodził?

Czy odstany ryż może nam zaszkodzić?

Wiele osób obawia się tego, że wczorajszy ryż może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Chodzi tutaj o zatrucie pokarmowe, którego nikt wolałby nie mieć. Czy może wywołać je wcześniej ugotowany ryż? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista, ponieważ to zależy. Znaczna część smakoszy ryżu obawia się bakterii Bacillus cereus, której zarodniki szybko wytwarzają się na pożywieniu, przez co nie nadaje się ono do jedzenia. Nie działa na nie ciepło ani zimno, a bakterii szybko wytwarza truciznę powodującą "zespół odgrzewanego ryżu". 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znaczna część osób uważa, że zatrucie tą bakterią nie skończy się na zwykłej jelitówce, a może doprowadzić do poważniejszych powikłań. Według danych tylko 1 proc. chorych wymagał hospitalizacji, ale nikt nie umarł przez Bacillus cereus kryjący się w ryżu. Jedyne, co może cię czekać, to minimum 24-godzinna rewolucja w układzie pokarmowym, która ustąpi samoistnie. Jak więc jeść wcześniej ugotowany ryż, aby uniknąć tych nieprzyjemności

Jak jeść ryż, aby sobie nie zaszkodzić?

Wielu specjalistów uważa, że zdatność ryżu do spożycia wyznaczają dwie pierwsze godziny po ugotowaniu, kiedy ryż nie powinien leżeć w zbyt zimnej oraz w zbyt wysokiej temperaturze. Gdy ryż jest świeżo ugotowany, to należy go jak najszybciej schłodzić, aby nie zdążyły powstać w nim zarodniki rewolucyjnej bakterii. Jeśli masz ochotę pogrzać wczorajszy ryż, to pamiętaj o tym, aby wystawić go na działanie temperatury wynoszącej co najmniej 70 stopni Celsjusza przez minimum 15 sekund, ponieważ wtedy zniszczone zostaną wszystkie znajdujące się w pokarmie bakterie.

Dzięki tym zasadom ugotowany ryż możesz przechowywać nawet do siedmiu dni bez najmniejszych obaw o swoje zdrowie. Niektórzy uważają, że produkt ten może być przechowywany tylko przez pięć dni, ale fakt, jest faktem. Jeśli po ugotowaniu od razu dobrze rozprawisz się z ryżem, to możesz jeść go przez kilka dni i cieszyć się dobrym samopoczuciem bez niespodzianek.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także