Najlepsze drzewo do wędzenia. Wielkanocne mięsiwa zachwycą gości

Wędzenie to jeden z najstarszych sposobów konserwacji mięsa. Poza swoją funkcją zabezpieczającą, zmienia smak wędliny i nadaje jej ciekawego aromatu. Jeśli masz okazję, przygotuj swoje domowe mięsiwa w tradycyjny, staropolski sposób. Jakie drewno najlepiej sprawdza się do wędzenia mięsa? Podpowiemy ci, jakie drzewo wybrać.

Wędzenie kiełbasy.Wędzenie kiełbasy to przedświąteczny zwyczaj w wielu polskich domach
Źródło zdjęć: © Getty Images | Avalon_Studio

Suche, mokre, z drzewa liściastego czy iglastego – właśnie takie pytania padają podczas doboru drewna do wędzenia mięsa. Choć może się to wydawać nieważne, drzewo ma istotną rolę w ostatecznym smaku wędzonki. Poniżej wyjaśniamy, jakim drewnem nie wolno wędzić oraz jakie nada się do tego idealnie.

Idealne drewno do wędzenia żywności

Za kilka tygodni Wielkanoc, a to oznacza świętowanie i wielką ucztę. Wiosenne święta to czas, gdy Polacy spożywają mnóstwo wędzonego mięsa, a część pochodzi z ich domowej produkcji. Takie wędliny są świeże, naturalne i niesamowicie smakowite. Jeśli sam wahasz się nad przygotowaniem domowej roboty kiełbasy lub szynki, koniecznie sprawdź, jakie drewno wybrać do wędzenia. Ta kwestia ma kluczowe znaczenie i to od niej zależy, jak będzie smakować gotowy produkt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składanie reklamówek z tym trikiem to bułka z masłem!

Jakie drzewo wybrać do wędzenia?

Z pewnością liściaste. Drewno takiej rośliny nie ma substancji smolistych, za to podczas wędzenia uwalnia mnóstwo aromatycznego zapachu, który podbija smak wędzonki. W zależności od gatunku drzewa, aromat dymu będzie inny. Tutaj najlepiej zdać się na metodę prób i błędów, by znaleźć ten idealny gatunek drzewa, który będzie ci odpowiadać. Najlepiej wybierać między drzewami owocowymi, które są przeznaczone do delikatnego mięsa i drzewami leśnymi (olcha, buk, klon czy orzech), które podkreślą smak wieprzowiny, wołowiny czy dziczyzny.

Czy brzoza nadaje się do wędzenia? To pytanie pojawia się dość często w wyszukiwarce, więc warto rozwiać wszelkie wątpliwości. Brzoza to drzewo, którym można rozpalić w wędzarni, lecz nie powinna ona stanowić głównego drewna do wędzenia. Najlepiej mieszać ją z innymi gatunkami, które są nieco delikatniejsze, jak wiśnia, jabłoń czy śliwa.

Jakie drewno nie nadaje się do wędzenia?

Drewno z drzew iglastych zdecydowanie nie nadaje się do wędzenia. Ma ono zbyt dużo substancji smolistych, które podczas wędzenia osiadają na wędlinie i powodują jej czernienie. Na dodatek mięso staje się tłuste i gorzkie, co zdecydowanie nie zachęca do jedzenia. Jedyny wyjątek stanowi jałowiec, który wykorzystuje się do końcowego etapu wędzenia dziczyzny.

Na forach miłośników wędzenia można przeczytać, że wędzenie mokrym drzewem z korą bywa dość ryzykowne. Świeże drewno podczas obróbki termicznej wypuszcza sporo pary, która działa niekorzystnie na strukturę i smak wędliny. Drzewo do wędzenia powinno być pozbawione kory, gdyż ta może sprawić, że mięso będzie wyglądało na ciemne i mało atrakcyjne.

Drzewo nadaje wędlinie konkretny posmak

Jeśli życzymy sobie, by nasza wędlina miała konkretny aromat, dobrze wiedzieć, na jakie drzewo się zdecydować. Drewno z sadów i ogrodów owocowych to zdecydowanie najlepszy wybór, jeśli chcesz, by mięso miało ciekawy posmak.

  • Jabłoń nadaje słodkawego posmaku, barwi mięso na ciemny kolor i idealnie pasuje do drobiu.
  • Śliwa przeznaczona jest do kiełbas i wyrobów z wieprzowiny. Takie mięso będzie mieć owocową nutę i ciekawy posmak.
  • Winorośl pasuje idealnie do ryb, które po uwędzeniu staną się złociste i intensywne w smaku.

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo