PoradyDomowe trikiStosuję trik wędkarza. Nacieram rybę i rozmraża się szybciej, niż w wodzie

Stosuję trik wędkarza. Nacieram rybę i rozmraża się szybciej, niż w wodzie

Rozmrażanie ryby nigdy nie było prostsze
Rozmrażanie ryby nigdy nie było prostsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | K.Jagielski

27.02.2024 08:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zamrożona ryba może być ciekawą propozycją obiadową pod warunkiem, że uda nam się ją rozmrozić na czas. Wiele osób robi to dzień wcześniej lub stosuje rozmaite, ale mało efektywne triki, które nie zawsze okazują się skuteczne. Nie trzeba czekać kilku godzin na rozmrożenie ryby, a wystarczy zastosować sprytny i szybki patent.

W naszej kulturze przyjęło się, że ryby jemy zazwyczaj w piątek lub na święta, albo podczas innej ważniejszej okazji. Szczególnie popularne są te mrożone, które bez problemu możemy schować do szuflady zamrażarki, a potem wyjąć je, kiedy najdzie nas ochota. Z pewnością każdy szukał skutecznego sposobu na jak najszybsze rozmrożenie ryby. Czekanie kilku godzin lub wkładanie jej do ciepłej wody, to nie najlepsze rozwiązania. Jak sprawić, aby nasza ryba szybko się rozmroziła?

Jak szybko rozmrozić rybę?

Wiele osób obawia się mrożonych warzyw, owoców oraz ryb, ponieważ uważają, że tracą one na wartości. Wszystko w tej kwestii zależy od tego, w jaki sposób je mrozimy, a potem rozmrażamy. W tych dwóch procesach warto pamiętać o naszym bezpieczeństwie, aby nie nabawić się zatrucia lub innych poważniejszych dolegliwości zdrowotnych. Czy można szybko, ale i bezpieczne rozmrażać ryby?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zazwyczaj o rozmrożeniu ryby myślimy dzień lub kilka godzin wcześniej, aby zdążyć z przygotowaniem posiłku. Wtedy wyjmujemy rybę z zamrażalnika i umieszczamy na desce do krojenia, talerzu lub blacie i po prostu czekamy, a to ogromny błąd. Bardzo często podczas takiego procesu ryba zaczyna rozmarzać po bokach, co oznacza, że łatwo mogą pojawić się na niej bakterie gnilne, przez które nie będzie nadawać się do spożycia.

Pozostali nie mają tyle cierpliwości, więc wkładają zamrożoną rybę do gorącej wody, aby szybciej nadawała się do obróbki termicznej. Ta metoda również nie jest dobra, ponieważ różnica temperatur powoduje ścięcie się białka, przez co ryba traci swoją zwartą strukturę. Inni do rozmrożenia ryby stosują wodę gazowaną lub mleko, a nawet trzymają filety w lodówce. Czy można zrobić to szybciej?

Domowy trik na rozmrożenie ryby

Nie trzeba do tego nerwów, wody lub innych mało efektywnych metod, jeśli pod ręką mamy sól. Ta niepozorna przyprawa znakomicie upora się z oszronioną lodem rybą. Wszystko, co musisz zrobić to wziąć odrobinę soli i porządnie natrzeć nią zamrożoną rybę. Już po upływie zaledwie kilku minut zobaczysz, że filety rozmrażają się w błyskawicznym tempie. Ten patent to wcale nie magiczna sztuczka, której słucha ryba, a najzwyklejsza reakcja chemiczna.

Każdy nas wie, że w zimie oblodzone chodniki wymagają posypania ich odpowiednimi specyfikami, aby były bezpieczne. Z tego powodu wiele osób wybiera sól, która w przypadku zamrożonych filetów rybnych lub skutych lodem powierzchni, zadziała w ten sam szybki i skuteczny sposób. Dzięki temu trikowi na rybę już nigdy nie będziesz musiał czekać, aż łaskawie się rozmrozi.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także