PoradyZimą powinny iść w odstawkę. Jeśli jesz, nie dziw się, że masz słabą odporność

Zimą powinny iść w odstawkę. Jeśli jesz, nie dziw się, że masz słabą odporność

Jedząc te potrawy, osłabiasz odporność.
Jedząc te potrawy, osłabiasz odporność.
Źródło zdjęć: © Freepik | stefamerpik
14.01.2024 08:01, aktualizacja: 14.01.2024 08:26

Właściwe odżywianie może pomóc wzmocnić układ odpornościowy zimą, a tym samym sprawić, że nie będziesz tak bardzo podatny na choroby. Aby to osiągnąć, musisz wiedzieć, jakie produkty spożywcze powinieneś wyeliminować z jadłospisu.

Jesień i zima to trudny czas dla organizmu. W tym okresie wiele osób boryka się z różnymi dolegliwościami, takimi jak katar, kaszel, ból pleców, brak apetytu, a w skrajnych przypadkach nawet dreszcze i gorączka. Te symptomy są wszystkim dobrze znane, ale warto wiedzieć, że dieta może mieć duży wpływ na ich występowanie. Tak jak istnieją pokarmy, które wspierają odporność i pomagają przetrwać te trudne chwile, tak samo są produkty spożywcze, które mogą zwiększyć ryzyko zachorowania.

Jak dieta wpływa na odporność?

Lekarze często podkreślają, że odpowiednia dieta jest kluczowa dla utrzymania zdrowia, zwłaszcza w okresie, gdy wiele osób choruje. Zbilansowane posiłki, bogate w selen, cynk, witaminę C, kwasy tłuszczowe omega-3 i beta-karoten, mogą pomóc ci uniknąć zasilenia grona osób zmagających się z przeziębieniami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakich pokarmów unikać, żeby zachować odporność?

Wiesz już, jakie składniki mają kluczowe znaczenie dla podniesienia odporności. Ale czy wiesz, czego unikać, by jej nie osłabić? Jest kilka grup produktów, których zimą należy unikać jak ognia. W przeciwnym razie infekcje będą co chwilę nawracać.

Słodycze, takie jak batoniki, cukierki, czekoladki, a także słodzone napoje gazowane, mogą nie tylko zwiększyć ryzyko zachorowania na poważne choroby przewlekłe, ale także negatywnie wpływać na układ odpornościowy. Wysoki poziom cukru w diecie może zaburzyć równowagę bakterii jelitowych, co z kolei może osłabić układ immunologiczny i sprawić, że będziesz bardziej podatny na infekcje.

Produkty bogate w tłuszcze omega-6 (głównie oleje: sojowy, słonecznikowy, kukurydziany i z pestek winogron) również mogą negatywnie wpływać na twoją odporność. Chociaż tłuszcze omega-3 (obecne m.in. w oleju rzepakowym czy orzechach włoskich) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, to tłuszcze omega-6 mogą wręcz hamować ich korzystne działanie. Kluczowe jest zachowanie równowagi między tymi dwoma rodzajami tłuszczów.

Przetworzone mięso, takie jak popularne fast foody, nigdy nie jest najlepszym wyborem, ale zimą to zdecydowanie jedna z pozycji, które wyjątkowo niekorzystnie wpływają na zdrowie. Taka żywność może nie tylko obciążać żołądek, zwiększać ryzyko zachorowania na raka, ale też osłabiać układ odpornościowy ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Jedzenie jej może również prowadzić do powstawania stanów zapalnych i zaburzeń równowagi bakteryjnej w jelitach.

Słone przekąski, takie jak chipsy, wędliny, konserwy, a nawet niektóre rodzaje pieczywa często zawierają więcej soli, niż mogłoby się wydawać. Jej nadmiar w diecie może tłumić reakcje przeciwzapalne i prowadzić do poważnych chorób autoimmunologicznych. Dlatego warto zwracać uwagę nie tylko na to, ile soli dodajesz do potraw przygotowywanych w domu, ale przede wszystkim na to, ile tego składnika zawierają produkty, które kupujesz.

Podsumowując, odpowiednia dieta jest kluczowa dla utrzymania zdrowia, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Unikanie niezdrowych produktów spożywczych może pomóc wzmocnić układ odpornościowy i zwiększyć odporność na choroby. Pamiętaj o tym, gdy następnym razem będziesz robić zakupy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także