PoradyLajfhakiDodając ten składnik, psujesz owsiankę! Tak pozbawiasz ją tego, co najlepsze

Dodając ten składnik, psujesz owsiankę! Tak pozbawiasz ją tego, co najlepsze

Czego nie dodawać do owsianki? Fot. Gettyimages
Czego nie dodawać do owsianki? Fot. Gettyimages
18.03.2023 15:59

Owsianka - smaczna, prosta i zdrowa. Ma swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy dietetycy polecają ją na zdrowe śniadania, a inni zaś uznają, że lepiej z niej zrezygnować. Wiele zależy od tego, jakie składniki do niej dobierzesz. Jeśli dodajesz ten jeden produkt, to popełniasz duży błąd. W ten sposób brutalnie psujesz jej smak i wartości odżywcze. Sprawdź, czego nie dodawać do owsianki.

Czy można zepsuć tak proste śniadanie jak owsianka? Owszem!

Jaki jest sposób na smaczne i odżywcze śniadanie? Oczywiście owsianka! To najczęściej polecany posiłek na dobre rozpoczęcie dnia. Jest sycąca, ma wiele wartości odżywczych i wspomaga odchudzanie. A co jeśli weźmiemy pod lupę jej kaloryczność? Wszystko zależy od tego, co do niej dodamy. Nie tylko miód czy inne słodziki mają wpływ na ilość kalorii - owoce również. Co więcej, owsianka będzie mniej kaloryczna, jeśli przyrządzimy ją na wodzie, a nie na mleku (ale ważne też, jaki rodzaj wykorzystamy - tradycyjne, niskotłuszczowe czy bez laktozy).

Owsianka z orzechami i jogurtem (bez innych dodatków) na mleku 2% będzie miała około 550 kcal. To wartość dla porcji liczącej około 110 g płatków i 250 ml mleka. Jeśli zmniejszymy ilość płatków do 75 g, zredukujemy kaloryczność do 495 kcal. To niewiele mniej produktu, a jaka różnica! Najmniej kaloryczna będzie owsianka na wodzie - 100 g płatków zalanych wodą to tylko 74 kcal. Ale czy taki "jałowy" posiłek faktycznie by nam smakował? Nie warto skąpić sobie owocowych dodatków. Składnik, który psuje owsiankę, jest zgoła inny...

przepis na owsiankę, fot. Freepik
przepis na owsiankę, fot. Freepik

Przepis na zdrową owsiankę

Jeśli chcemy, aby owsianka była faktycznie zdrowym i pełnowartościowym posiłkiem, nie dodawajmy do niej kolejnych kalorii. Szczególnie, jeśli ma wspomagać nasze odchudzanie. Jest jednak wielu miłośników owsianki na słodko, którzy nie wyobrażają sobie nie dodawać do niej cukru. To ogromny błąd! Ten składnik w ogóle nie jest potrzebny. Jeśli chcesz przygotować owsiankę w wersji fit, wykorzystaj zamiennik - suszone daktyle lub niskotłuszczowe mleko roślinne. Dobrym wyborem będą też liofilizowane owoce.

Owsianka bez cukru jest o wiele zdrowsza, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny. To zaś wysoce cenią osoby zmagające się z insulinoopornością, jak też i ci, którzy po prostu dbają o linię. Takie śniadanie nie podniesie nam poziomu cukru we krwi i nie będzie tak tuczące, jak na przykład to, które zrobimy na tłustym mleku.

przepis na owsiankę, fot. Freepik
przepis na owsiankę, fot. Freepik

Z tymi przepisami stworzysz słodkości, które zachwycą Twoich gości!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także