×

16 kulinarnych sztuczek, które zamienią zwykłe potrawy w mistrzowskie dania

Każdy z nas ciągle się uczy w kuchni wielu nowych rzeczy. Wiem, że niektóre osoby są już wytrawnymi kucharzami, ale są wśród nas i osoby, które zawsze jeszcze mogą się czegoś dowiedzieć. Czasami detale decydują o tym, dana potrawa jest lepsza albo zdrowsza od innej. Przeczytaj więc te porady, może którąś wykorzystasz przy najbliższej okazji 🙂

#1 Nie tylko płatki owsiane na śniadanie

Płatki owsiane nie są jedyną zdrową opcją na szybkie śniadanie. Jeśli dodasz do szklanki kaszy gryczanej, czy ziaren gryki 2 szklanki wody i pozostawisz do namoczenia przez całą noc, gryka staje się jadalna choć jest nadal surowa! Możesz tylko dodać produkty, które uwielbiasz, aby poprawić smak, takie jak mleko, jagody, orzechy, cynamon lub kardamon. Gryka nie ma glutenu, jest więc świetną alternatywą dla pszenicy czy owsa.

#2 Oliwa z ziołami

Do zrobienia samodzielnie oleju ze świeżymi ziołami, użyj ziół wcześniej namoczonych w occie winnym przez parę godzin. To zabije szkodliwe bakterie, a zioła nie będą się psuły w oleju.

#3 Krem cytrynowy

Potrzebujesz skórkę z cytryny, ale nie masz ochoty akurat na lemoniadę z jej soku?
Jeśli potrzebujesz skórki z cytryny, ale nie wiesz, jak wykorzystać resztę cytryny, zrób krem, który dobrze komponuje się z tostami, naleśnikami i innymi wypiekami.

100 gram cukru
50 gram masła
2 cytryny – sok
2 jajka – ubite
Masło rozpuść na parze z cukrem i sokiem, dodaj ubite jajka i mieszaj trzymając na parze jeszcze z 10 minut, aż krem zgęstnieje. Potem przelej do słoiczka i trzymaj w lodówce. Możesz przechowywać taki krem nawet do 2 tygodni.

#4 Puszyste naleśniki z sera

Aby naleśniki z twarogu były bardziej puszyste, wystarczy twaróg przetrzeć przez drobne sitko. Możesz też mąkę pszenną zastąpić mąką ryżową. Naleśniki lepiej zachowają swój kształt, będą miały mniej kalorii i pyszną złotą skórkę.

#5 Perlotto

Zwykły jęczmień perłowy może stać się podstawą całej gamy potraw zwanych orzotto lub perlotto. Te dania są przygotowywane tak jak słynne risotto, ale zamiast ryżu stosuje się jęczmień perłowy.
Oczywiście w naszej polskiej kuchni możemy używać różnych kasz i przygotowywać kaszotto 🙂

#6 Miód i syropy jako dodatek

Jeśli potrzebujesz odmierzyć lepkie produkty, takie jak miód, syrop lub masło orzechowe, zanurz najpierw łyżkę lub miarkę w oleju roślinnym. Dzięki temu lepkie produkty w całości z niej spłyną.

#7 Idealne klopsiki czy burgery

Aby klopsiki się równo usmażyły (grillowały czy upiekły) bez grudek na środku, zrób małe wgłębienie pośrodku palcem i dopiero potem umieść je na grillu, w piekarniku lub na patelni.

#8 Dodawanie przypraw

Jeżeli dodajesz przyprawy, używaj palców zamiast łyżek i pojemników, z których bezpośrednio przyprawia się dania. I trzymaj rękę wysoko nad naczyniem, kiedy przyprawiasz danie – nie dlatego, że wygląda fajnie, ale dlatego, że zapobiega to gromadzeniu się przypraw w jednym miejscu.

#9 Soczyste pierogi z mięsem

Aby mięso było soczyste w domowych pierogach, dodaj do niego trochę bulionu jak na galart,
z żelatyną, albo naturalny, jak nam się zrobi w rosole. Jest to trik z kuchni japońskiej i doskonale działa z różnymi rodzajami pierogów.

#10 Klarowny rosół

Jednym z największych odkryć dla mnie był fakt, że nie powinnam wkładać mięsa do zimnej wody, kiedy robię rosół. Soki uwalniane przez mięso w zimnej wodzie po zagotowaniu będą unosić się na powierzchni wody, tworząc bardzo nieprzyjemną pianę. Aby zrobić przezroczysty i zdrowy rosół wystarczy włożyć mięso do wody, kiedy zobaczysz już pierwsze małe bąbelki. Ale nie wcześniej.
A jeżeli już masz jakieś zanieczyszczenia w rosole, to przelej (przecedź) go przez drobne sitko przed podaniem. Najpierw jednak odczekaj nie mieszając rosołu, aż większość osadu opadnie na dno garnka. Wtedy przecedzisz już prawie idealny rosół 🙂

#11 Panierka

Bułka tarta nie jest twoją jedyną opcją, gdy potrzebujesz panierki. Możesz także używać płatków owsianych, kukurydzianych, czy migdałowych. Będziesz musiał tylko je bardziej pokruszyć, czy zmielić, ale nie na drobny pył!

Oat flakes in ceramic bowl and wooden spoon and spikelets on white vintage wooden background, selective focus copy space, top view

Jeśli masz na rybę, kotlet, czy kurczak w panierce z bułki tartej, zostaw pokrojone mięso na chwilę, zanim obtoczysz je w panierce. Dzięki temu panierka lepiej się będzie trzymać.
I poczekaj chwilę, zanim zaczniesz mięso smażyć, aby bułka przez tą chwilę dobrze przylgnęła do mięsa.

#12 Cynamon nie tylko do deserów

Cynamon to nie przyprawa do deserów. Użyty w odpowiedniej ilości nadaje się też do duszenia wołowiny, wieprzowiny i kurczaka. Możesz dodać go też do mięsa mielonego lub użyć do przygotowania suchej marynaty do mięs. Nadaje potrawom lekko słodki smak, który dobrze komponuje się z potrawami kuchni chińskiej.

#13 Sałaty

Kiedy dodajesz dressing, czy inny sos, czy samą oliwę do zielonych sałatek, najpierw dodaj sól, a dopiero potem polej dressingiem. Sól pomaga wydobyć smak sałat. Dressingiem czy oliwą polej boki miski – nie wlewaj go na środek. Dzięki temu warzywa będą błyszczały na oleju, zamiast się w nim kąpać.

#14 Domowy ser mascarpone

Możesz łatwo zrobić alternatywę dla drogiego sera mascarpone, który jest stosowany w wielu deserach z pełnotłustej kwaśnej śmietany i soku z cytryny. Jeżeli robiłeś już ser, to sobie poradzisz 🙂
Podgrzej tłustą śmietanę do 75-80 stopni Celsjusza i dodaj sok z cytryny. Mieszaj, aż śmietana zacznie gęstnieć. Ostudź,a następnie przez gazę odcedź gotowy ser.

#15 Klopsiki bez bułki

Aby przygotować soczyste i nisko tłuszczowe klopsiki, zastąp część mielonego mięsa wysokiej jakości twarożkiem. Do takich klopsików nie trzeba wkładać namoczonej bułki.

#16 Jajka w koszulce

Aby zrobić jajka w koszulce bez żadnych problemów, rozbij jajko na małym sitku, poczekaj, aby najbardziej płynna część białka jaja spłynęła, a następnie ostrożnie włóż jajko na sitku do wrzącej, zakwaszonej wody.

 
Źródła: brightside.me

Wybrane dla Ciebie

Kuchnie w restauracjach od zaplecza. 21 rzeczy, których klienci nie widzą na własne oczy

Czasami lepiej nie wiedzieć jak wygląda przygotowanie tego, co dostaniemy ostatecznie na talerzu. Ale ludzka ciekawość i w takich przypadkach nie potrafi się oprzeć i lubi „zajrzeć za kurtynę”. Oto kolekcja zdjęć z restauracyjnych kuchni. Nie oddają całego sedna, sekretów i tajemnic restauracyjnych zapleczy, ale w kuchni potrafi się dziać wiele… #1 Chyba potrzebujemy większej […]

23 tak fantazyjne dania dla dzieci, że aż ślinka cieknie od samego patrzenia!

Poniższa galeria to prawdziwa kusicielka, która zachęca do otworzenia lodówki. 😉 Fantazyjne i pełne kolorów posiłki przygotowuje japońska mama trójki dzieci – Etoni Mama. Aby zachęcić swoje potomstwo do jedzenia jest w stanie zwykłe jajko sadzone przemienić w Minionka, z ciasta tworzy rybki,  a w jej zupach pływają duszki. Chyba nikt nie byłby w stanie […]

Kulinarne sztuczki, których nie uczą w szkołach gastronomicznych

Zastanawiacie się czasem jak profesjonaliści zawsze przygotowują bezbłędne i pyszne posiłki? Oczywiście mają na to swoje sztuczki, którymi niechętnie dzielą się ze światem. Czasem sekrety przekazują uczniom, jednak kulinarne tajemnice gorliwie ukrywają przed resztą świata. Czasem jednak można podpatrzeć, co skrywa się za soczystym mięsem i wykorzystać tę wiedzę na własny użytek. Poniżej mamy dla […]

Tej jesieni pokuś się o samodzielne zrobienie octu jabłkowego. Ma więcej dobroczynnych właściwości niż myślisz

Niekwestionowanymi królami jesieni są jabłka. Wówczas na rynku pojawia się ich najwięcej. W tym roku, oprócz szarlotek i konfitur, pokuś się o zrobienie domowego octu jabłkowego. Ocet na stół Ocet jabłkowy był znany już w starożytności. Grecy, Egipcjanie i Rzymianie wierzyli, że przywraca siły witalne. Sam Hipokrates zalecał, aby pić go razem z miodem. Taka […]

23 osoby, które poniosły druzgocącą porażkę na kuchennym froncie. Pokonały ich rondle i garnki

Ugotowanie przeciętnego dania nie jest jakimś wielkim wyzwaniem i prawie każdy jest sobie w stanie z tym poradzić. Jednak są takie dni, kiedy nawet najprostsza potrawka nam nie wychodzi. Oto kolekcja kuchennych wpadek. #1 Nawet grill jest przerażony #2 Zatkało mnie… #3 Mucha zamiast rodzynki #4 Pierogi z piekła rodem #5 Elektryzujące #6 Będzie co […]

17 kulinarnych geniuszy, którzy powinni zostać nagrodzeni za swoją pomysłowość

Czasami małe-wielkie pomysły w kuchni potrafią zdziałać cuda i zmienić bardzo wiele. A że dotyczy to jednej z najbardziej przyjemnych czynności w życiu, jaką jest jedzenie, to tym bardziej warto im się przyjrzeć. Oto garść pomysłowych kuchmistrzów, którzy sprawiają, że jedzenie jest jeszcze przyjemniejsze. #1 Kto z Was je tak Oreo? #2 Wpadłeś na to, […]