×

9 szczegółów, które mają wpływ na zużycie gazu w kuchni. Dbając o nie, zmniejszysz rachunki!

W wielu domach i mieszkania używamy kuchenek gazowych w kuchni. Zużywamy gaz gotując obiady i inne posiłki, czy zagotowując wodę na herbatę lub kawę. Rachunki za gaz płacimy regularnie, ale okazuje się, że w wielu przypadkach można znacznie je zmniejszyć!

Korzystając z kuchenki gazowej należy wyrobić w sobie nowe nawyki. Gotowanie to w końcu w wielu domach codzienna czynność większości z nas. Warto więc zapoznać się z zasadami korzystania z naszych kuchenek.

#1 Kuchenka gazowa

Miejsce ustawienia kuchenki w kuchni jest dość istotne.
Nie ustawiaj kuchenki w pobliżu okna, ani na linii między oknem a drzwiami.
Przeciągi mogą nawet zdmuchnąć płomień, a w każdym razie rozdmuchując go spowodować większe zużycie gazu.

kuchenka gazowa
freepik.com

#2 Dysze do gazu

Upewnij się, że masz prawidłowe dysze do gazu w kuchence.
Każda nowa kuchenka ma 2 zestawy dyszy: zestaw do gazu ziemnego i drugi do gazu propan-butan (w butli).
Różnią się wielkością otworu, który ma wpływ na stopień sprężania gazu.
Niewłaściwe dysze oprócz ryzyka w użytkowaniu kuchenki, po prostu mogą powodować zbyt duże zużycie gazu.

wymiana dyszy w kuchence gazowej
freepik.com

#3 Garnki

Do gotowania na gazie optymalne są garnki z wielowarstwowym dnem. Potrawy ugotują się szybciej, więc taniej. I garnki te dłużej zachowują ciepło. Można je wyłączyć na parę minut przed posiłkiem bez obawy o wystygnięcie.

garnek na gazie
freepik.com

#4 Pokrywki

Gotuj potrawy używając pokrywek. Potrawy szybciej się zagotują i nie wydobywa się wtedy tak dużo pary.
Różnica w czasie zagotowania wody z pokrywką a bez to czasami nawet parę minut!

garnki na gazie
freepik.com

#5 Płomień

Gotując potrawy pilnuj, aby płomień nie wychodził poza dno obwód dna garnka.
Powoduje to ogrzewanie powietrza a nie potrawy.
Postawienie małego garnka na dużym palniku wcale nie przyspieszy zgrzania potrawy.
Po zagotowaniu wody, czy potrawy zmniejsz płomień na minimum. To wystarczy do podtrzymania temperatury gotowania.

garnek na gazie
freepik.com

#6 Woda

Gotuj odpowiednią ilość wody. Nie gotuj jej na zapas. Szkoda gazu.
Na 2 kawy nie potrzeba aż litra wody 🙂

#7 Sól

Gotując obiad i soląc wodę przed zagotowaniem, wydłużasz jej czas gotowania.
Sól dodawaj dopiero po zagotowaniu wody!

solenie wody w garnku
freepik.com

#8 Czajnik

Gotując wodę w czajniku na gazie używaj gwizdka.
Wyłączaj wodę od razu po zagotowaniu, jak gwizdek zacznie działać!
Pamiętaj też, że kamień w czajniku bardzo wydłuża czas gotowania w nim wody…

czajnik na gazie
freepik.com

#9 Palniki

O palniki należy dbać i regularnie je czyścić.
Gdy są zanieczyszczone, pracują nieprawidłowo i nie są wydajne.
Prawidłowo działający palnik poznasz po równym, niebieskim płomieniu.

brudna kuchenka gazowa
freepik.com

Źródła: beszamel.se.pl, www.mycenter.pl

Może Cię zainteresować

zamknij