Wlej na patelnię przed smażeniem. Banalny trik zapobiega przywieraniu
Polska kuchnia należy do jednych z najsmaczniejszych na świecie. Polacy kochają zwłaszcza potrawy smażone na oleju. Niestety przygotowywane w ten sposób jedzenie często przywiera do patelni. Zobacz jak zapobiec przywieraniu jedzenia do dna naczynia.
27.02.2024 12:54
Smażenie to w polskiej kuchni jedna z najczęstszych metod przygotowywania jedzenia. Do najpopularniejszych potraw należy smażenie karpia, pieczarek, łososia, ryżu oraz steków. Zazwyczaj smażymy na oleju lub na oliwie z oliwek. Coraz więcej Polaków stara się jednak wprowadzać smażenie bez tłuszczu. Przygotowywane jednak w ten sposób jedzenie często przykleja się do podłoża. Co należy zrobić, aby potrawa nie przywierała do patelni? Znamy na to banalny trik. Wystarczy przed smażeniem wlać na patelnię pewną substancję.
Dlaczego jedzenie przywiera do patelni?
Na pewno kiedyś zdarzyło ci się popełnić w kuchni ten błąd i twoja potrawa mocno przywarła do patelni. Późniejsze oddzielenie jedzenia od takiego przypalonego podłoża jest często problematyczne i niszczy ogólny wygląd smażonego dania. Wielu miłośników gotowania zadaje sobie wtedy pytanie co zrobić, żeby jedzenie nie przywierało do patelni. Czasem powodem takiego zjawiska jest stara patelnia. Wtedy nawet najlepiej smażone produkty będą się do niej przyklejać. W takim wypadku najlepiej jeśli zainwestujesz w lepszą patelnię. Jeśli jednak lubisz często smażyć potrawy i nie chcesz wydawać pieniędzy na nowe wyposażenie kuchni, to mamy dla ciebie pewien banalny trik, który skutecznie zapobiega przywieraniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak smażyć potrawy, aby nie przywierały do patelni?
Według TikTokerki która prowadzi swoje konto pod nazwą @profesorka.kasia, tak naprawdę przed smażeniem wystarczy wlać na patelnię pewną substancję, chodzi o...wodę! Zabieg ten skutecznie zapobiegnie przywieraniu jedzenia do patelni. Zdaniem profesorki z TikToka, aby uniknąć przypalenia pożywienia należy zastosować tzw. efekt Leidenfrosta. Na czym on dokładnie polega? Aby potrawy nie przywierały do patelni, trzeba ją najpierw odpowiednio rozgrzać. Jak jednak sprawdzić, czy patelnia jest już wystarczająco nagrzana?
Pewien niemiecki chemik Johann Leidenfrost opisał efekt opóźnionego parowania cieczy. Otóż, gdy patelnia ma odpowiednią temperaturę, to znajdująca się na niej woda, zamiast parować, utworzy charakterystyczną kroplę, która będzie wędrować po całej powierzchni naczynia. Powodem tego zjawiska jest szybsze parowanie wody od spodu kropli. W ten sposób para tworzy ''poduszkę'', która izoluje krople od podłoża. Jeżeli więc chcesz uniknąć przypalania swojego jedzenia, to koniecznie pamiętaj o tym kuchennym triku.