Wlej na patelnię przed smażeniem. Banalny trik zapobiega przywieraniu

Polska kuchnia należy do jednych z najsmaczniejszych na świecie. Polacy kochają zwłaszcza potrawy smażone na oleju. Niestety przygotowywane w ten sposób jedzenie często przywiera do patelni. Zobacz jak zapobiec przywieraniu jedzenia do dna naczynia.

Smażenie ryby na patelniSmażenie ryby na patelni
Źródło zdjęć: © Getty Images, | Svetlana Gorban
SKOMENTUJ

Smażenie to w polskiej kuchni jedna z najczęstszych metod przygotowywania jedzenia. Do najpopularniejszych potraw należy smażenie karpia, pieczarek, łososia, ryżu oraz steków. Zazwyczaj smażymy na oleju lub na oliwie z oliwek. Coraz więcej Polaków stara się jednak wprowadzać smażenie bez tłuszczu. Przygotowywane jednak w ten sposób jedzenie często przykleja się do podłoża. Co należy zrobić, aby potrawa nie przywierała do patelni? Znamy na to banalny trik. Wystarczy przed smażeniem wlać na patelnię pewną substancję.

Dlaczego jedzenie przywiera do patelni?

Na pewno kiedyś zdarzyło ci się popełnić w kuchni ten błąd i twoja potrawa mocno przywarła do patelni. Późniejsze oddzielenie jedzenia od takiego przypalonego podłoża jest często problematyczne i niszczy ogólny wygląd smażonego dania. Wielu miłośników gotowania zadaje sobie wtedy pytanie co zrobić, żeby jedzenie nie przywierało do patelni. Czasem powodem takiego zjawiska jest stara patelnia. Wtedy nawet najlepiej smażone produkty będą się do niej przyklejać. W takim wypadku najlepiej jeśli zainwestujesz w lepszą patelnię. Jeśli jednak lubisz często smażyć potrawy i nie chcesz wydawać pieniędzy na nowe wyposażenie kuchni, to mamy dla ciebie pewien banalny trik, który skutecznie zapobiega przywieraniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

7 sposobów na czysty dom

Jak smażyć potrawy, aby nie przywierały do patelni?

Według TikTokerki która prowadzi swoje konto pod nazwą @profesorka.kasia, tak naprawdę przed smażeniem wystarczy wlać na patelnię pewną substancję, chodzi o...wodę! Zabieg ten skutecznie zapobiegnie przywieraniu jedzenia do patelni. Zdaniem profesorki z TikToka, aby uniknąć przypalenia pożywienia należy zastosować tzw. efekt Leidenfrosta. Na czym on dokładnie polega? Aby potrawy nie przywierały do patelni, trzeba ją najpierw odpowiednio rozgrzać. Jak jednak sprawdzić, czy patelnia jest już wystarczająco nagrzana?

Pewien niemiecki chemik Johann Leidenfrost opisał efekt opóźnionego parowania cieczy. Otóż, gdy patelnia ma odpowiednią temperaturę, to znajdująca się na niej woda, zamiast parować, utworzy charakterystyczną kroplę, która będzie wędrować po całej powierzchni naczynia. Powodem tego zjawiska jest szybsze parowanie wody od spodu kropli. W ten sposób para tworzy ''poduszkę'', która izoluje krople od podłoża. Jeżeli więc chcesz uniknąć przypalania swojego jedzenia, to koniecznie pamiętaj o tym kuchennym triku.

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo