PoradyLajfhakiJak szybko otworzyć mocno zakręcony słoik?

Jak szybko otworzyć mocno zakręcony słoik?

Jak szybko otworzyć mocno zakręcony słoik?
Katarzyna
28.10.2019 12:09

Jesienna aura sprzyja robieniu i konsumowaniu przetworów, jednak czasami słoik i zakrętka wydają się być nierozłączne. W takim razie jak szybko otworzyć mocno zakręcony słoik, a przy tym nie nabawić się bólu dłoni? Jest pewien trik, który wybawi Cię z tej sytuacji i pomoże Ci rozprawić się z mocno zawekowanym słoikiem. Dodatkowo zrobisz to z zaledwie kilka sekund!

Jak szybko odkręcić mocno zakręcony słoik?

pixabay.com
pixabay.com

Do tego triku potrzebujesz przedmiotu, którego raczej używa się w biurze, niż w kuchni. O czym mowa? O taśmie klejącej! Jak to zrobić? Wystarczy, że odetniesz około 20 cm taśmy klejącej i jego jeden koniec przymocujesz do pokrywki. Następnie zagnij taśmę i mocno pociągnij, aby odkręcić słoik. Ten sposób jest bardzo prosty i zajmie Ci naprawdę kilka sekund, a co ważne, odkręcisz słoik bez większego wysiłku. Jak to dokładnie zrobić, zobaczysz na poniższym wideo.

Inne sposoby na odkręcenie mocno zakręconego słoika

Najczęściej sięgamy po kuchenną ścierkę lub szmatkę. Można też spróbować otworzyć słoik przez gumowe rękawiczki. Problem z odkręceniem słoika polega na tym, że dłonie często ześlizgują się po wieczku, przez co siła tarcia jest znacznie mniejsza i utrudnia to otwarcie słoika. Innym sposobem jest użycie widelca lub tępego noża, jednak to może doprowadzić do zepsucia wieczka. Możesz także przelać wieczko wrzącą wodą (pamiętaj, żeby lać wodę tylko po wieczku a nie całym szklanym słoiku, bo to może doprowadzić do jego pęknięcia) lub po prostu kupić specjalne urządzenie do otwierania słoików.

Dlaczego czasami trudno otworzyć słoik?

pixabay.com
pixabay.com

Mocno zakręcone słoiki świadczą o dobrej pasteryzacji, czyli procesowi który zabezpiecza przetwory przed dostępem powietrza oraz zepsuciem. Kiedy rozgrzany, zakręcony słoik z przetworami w środku, osiąga temperaturę powyżej 80 stopni, powietrze "ucieka" przez szczeliny przy zakrętce. Po ostygnięciu naczynia, w słoiku powstaje podciśnienie, które powoduje, że zakrętka po prostu się zasysa. Dzięki temu przetwory są bezpieczne przed zepsuciem, jednak to sprawia, że często mamy problem z odkręceniem wieczka.

Teraz już wiesz jak szybko otworzyć mocno zakręcony słoik i dlaczego ciężko czasami je odkręcić!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także