PoradyLajfhakiNawadnia organizm i ma mało kalorii. To idealny owoc na upalne dni

Nawadnia organizm i ma mało kalorii. To idealny owoc na upalne dni

co to jest smoczy owoc, fot. Getty Images
co to jest smoczy owoc, fot. Getty Images
22.06.2023 16:53

Pewnie nie raz natknąłeś się podczas zakupów na egzotyczne owoce, których wcześniej nie miałeś okazji spróbować. Niektóre z nich mają nietuzinkowe nazwy, jak chociażby pitayaha czy kumkwat. Dowiedz się też, co to jest smoczy owoc i jak go jeść.

Smoczy owoc staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju. Można spotkać go najczęściej w supermarketach. Poznaj jego właściwości i dowiedz się skąd pochodzi.

Co to jest smoczy owoc?

Smoczy owoc niewiele ma tak naprawdę wspólnego ze smokami. Poza tym, że pokrywa go skórka, która przypomina łuskę budzącą skojarzenia z tymi legendarnymi zwierzętami. Pochodzi on z Ameryki Południowej.  Smoczy owoc  uprawiany jest w: Meksyku, Wietnamie, Filipinach, Izraelu, Malezji czy Chinach. Tak naprawdę jest to owoc kaktusa, który nazywa się także truskawkową gruszką lub pitają. Wyróżnia się owalnym kształtem, mięsistym wnętrzem i charakterystyczną skórką koloru magenty. Są też odmiany, które mają żółtą lub czerwoną skórkę oraz czerwony miąższ. Jednak w Polsce spotykana jest zwykle różowo-biała odmiana.

Obraz

Właściwości smoczego owocu

Pitaja ma wiele cennych właściwości. Jest bardzo odżywcza i świetnie orzeźwia w upalne dni, podobnie, jak arbuz. Dodatkowo jest bogata w minerały i witaminy (białko, błonnik, tłuszcz, witaminę C, witaminę B6, witaminę PP, witaminę B2, wapń, fosfor oraz żelazo). Dużo w niej też wielonasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega-3 i omega-6. Smoczy owoc polecamy jest osobom będącym na diecie, ponieważ posiada mało kalorii. Jedna pitaja o wadze 100g zawiera tylko 52 kcal! Działa też przeciwzapalnie i chroni przed stłuszczeniem wątroby. 

Obraz

Jak jeść smoczy owoc?

Jest kilka sposobów na jedzenie pitai. Możesz wyjadać miąższ łyżeczką. Oczywiście po przekrojeniu owocu na pół. Co więcej idealnie sprawdzi się jako dodatek do smoothie czy słodkich sałatek. Pamiętaj jednak, że owoc ten jest gotowy do spożycia w chwili, kiedy jego skórka jest miękka. Twarda oznacza, że jest niedojrzały. Natomiast przejrzałą pitaję rozpoznasz po czarnych plamach. Samą skórkę musisz wyrzucić. Ona nie nadaje się do jedzenia.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także