×

Jeśli myjesz warzywa samą wodą, jesteś narażony na szkodliwe nawozy

Gdy tylko wejdziemy do sklepu, ze sklepowych półek „uśmiechają się” do nas piękne i kolorowe owoce oraz warzywa. Niestety, za ten ich wspaniały wygląd bardzo często odpowiedzialne są pestycydy i inne środki chemiczne. Oczywiście nie są one bez różnicy dla naszego zdrowia. Dlatego dziś mam dla Was sposób na to, aby oczyścić je z pozostałości szkodliwych dla nas substancji.

Zwykłą wodą ich nie zmyjesz

Spora część pestycydów, które są stosowane w rolnictwie ma skład opracowany taki sposób, aby nie mógł zmyć ich deszcz. Stają się więc oleiste. Jednak nie możemy ich wyczuć za pomocą dotyku, ani zobaczyć. Może się to stać możliwe dopiero, gdy zostaną rozpuszczone w wodzie o odczynie alkalicznym. Wszystko dzięki hydrolizie tych substancji.

Krok 1

Oczyszczanie naszych owoców i warzyw należy rozpocząć od pozbycia się szkodliwych bakterii, np. Salmonelli. Możemy tego dokonać, mocząc je w wodzie o kwaśnym odczynie. Łączymy ze sobą wodę oraz ocet (na litr wody przypada pół szklanki octu lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego). Do tak przygotowanego roztworu wrzucamy warzywa i owoce na 5 minut.

Krok 2

Kolejnym etapem w oczyszczaniu naszych owoców i warzyw jest usunięcie pestycydów. Tego dokonujemy poprzez moczenie ich w wodzie o odczynie alkalicznym (na 1 litr wody przypadka 1 czubata łyżka sody oczyszczonej). Do tak przygotowanego roztworu wrzucamy je na około 5 minut.

Co ciekawe, woda po takim płukaniu na pewno zmieni wygląd. Może stać się mętna, delikatnie żółtawa, lub na jej powierzchni może pojawić się tłusty film.

Krok 3

Na koniec należy wypłukać owoce w czystej wodzie. Nie trzeba ich już moczyć.

W trosce o zdrowie!

Wiem, że cały proces wydaje się być czasochłonny, ale naprawdę powinniśmy to robić w trosce o zdrowie swoje i całej rodziny. Długotrwałe i częste przyjmowanie nawet niewielkich ilości pestycydów może przyczynić się do wielu chorób, a tego na pewno byśmy nie chcieli…

Oczyszczajcie swoje owoce i warzywa

Może Cię zainteresować

zamknij