×

11 produktów spożywczych, które do tej pory większość z nas jadła w niewłaściwy sposób

Obecnie zdecydowanie częściej niż w przeszłości, staramy się zwracać uwagę na to co jemy i jakiej jakości żywność ląduje na naszych stołach. Często jednak nie doceniamy lub ignorujemy fakty dotyczące prawidłowego jedzenia niektórych produktów. Czy na pewno w dobry sposób przygotowujesz szparagi, jogurty, fasolę czy truskawki? Może się okazać, że sporo produktów traktujemy w niewłaściwy sposób, przez co pozbawiamy ich właściwości odżywczych. Sprawdź jak prawidłowo jeść 11 produktów, które dla Ciebie opisaliśmy.

#1 Kiwi

Skórki kiwi zawierają wysokie stężenie składników odżywczych, zwłaszcza błonnika, kwasu foliowego i witaminy E. Spożycie całego owocu Złotego Kiwi (w tym skóry) zwiększa zawartość błonnika, witaminy E i kwasu foliowego o 50%, 32% i 34%. Ponieważ wiele osób nie spożywa wystarczającej ilości tych składników odżywczych w swojej diecie, jedzenie kiwi ze skórką jest jednym łatwym sposobem na jej spożycie. Upewnij się, że kiwi jest umyte i faktycznie masz w domu kiwi Gold.

#2 Pomidory

Pomidory są jednym z produktów, które należy ugotować, aby dostarczyć organizmowi wszystkich wartości odżywczych, których pomidory mogą nam dostarczyć. Likopen zawarty w pomidorach zapobiega chorobom nowotworowym oraz chorób serca. Dlatego warto podgrzać pomidory w temperaturze 90 stopni.

#3 Szparagi

Nawet jeśli masz mało czasu na ich przygotowanie, szparagi nigdy nie powinny być gotowane w kuchence mikrofalowej. To uszczupla ich zawartość witamin. Gotowanie w wodzie też czyni je uboższymi w witaminy rozpuszczalne w wodzie. Idealnym sposobem gotowania jest gotowanie ich na parze lub smażenie, aby stały się kruche i chrupiące.

#4 Truskawki

Podobnie jak inne czerwone owoce, truskawki są bogate w błonnik, przeciwutleniacze i witaminę C. Ponieważ organizm potrzebuje tych składników odżywczych, warto wiedzieć, że truskawki należy przechowywać w całości, a nie pokrojone. Kiedy truskawki są pokrojone na drobne cząstki, są wrażliwe na światło i tlen i szybko tracą składniki odżywcze.

#5 Fasola

Suszona fasola zawiera związki przeciwutleniające zwane fitynianami, ale wiążą się one z witaminami i minerałami zawartymi w żywności, przez co nie są wchłaniane przez organizm. Dobrze byłoby pozwolić im moczyć się przez noc, aby uwolnić je od zbędnych substancji.

#6 Nasiona lnu

Nasiona lnu zawierają błonnik, omega-3, lignany i składniki odżywcze, które są cennymi substancjami dla organizmu. Jednak nasze ciała nie są w stanie strawić nasion, gdy te są spożywane w całości. Dlatego przed spożyciem należy je zmiażdżyć, aby nie stracić swoich korzystnych właściwości.

#7 Czarna herbata

Czarna herbata jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie, ale okazuje się, że tak lubiony w niektórych państwach, sposób jej podania jest niebezpieczny. Czarnej herbaty nie powinno łączyć się z mlekiem! W produktach mlecznych zawarte są przeciwutleniacze, które blokują pozytywne właściwości herbaty, działające pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.

#8 Brokuły

Brokuły to jedna z tych potraw, które zawsze powinny być spożywane na surowo lub co najwyżej na parze. W rzeczywistości, gotując je lub smażąc, tracą witaminę C, chlorofil, przeciwutleniacze i związki przeciwrakowe, które są niezbędne dla organizmu.

#9 Ogórki

Biorąc pod uwagę wysoki poziom błonnika, ogórki należy jeść ze skórą. Jeśli jednak nie jesteś pewien pochodzenia warzywa i nie możesz go dokładnie umyć, lepiej usunąć skórkę, aby uniknąć spożycia pestycydów lub bakterii.

#10 Jogurt

Wodna substancja, która często znajduje się na jogurcie, gdy tylko pojemnik zostanie otwarty, to serwatka, która zawiera białko i witaminę B12. Dlatego nie bój się, że jogurt jest popsuty – bez problemu możesz go zjeść, jednak wcześniej warto go trochę wymieszać.

#11 Czosnek

Czosnek zawiera allicynę, enzym przeciwnowotworowy, który zwiększa swoją siłę dzięki ekspozycji na powietrze. Właśnie dlatego czosnek należy posiekać, a następnie pozostawić na co najmniej 10 minut zanim dodasz go do potrawy.

Zobacz także:

1) 8 sprytnych sposobów na obieranie warzyw, owoców oraz roślin. Przydadzą się w kuchni

2) Jak myć produkty spożywcze? 9 faktów o których nie wiedziałeś

3) Sprawdziliśmy 10 popularnych trików związanych z gotowaniem. Wiele z nich to mity

 

Katarzyna

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Fotografka i redaktorka. Miłośniczka ciekawego designu, dobrej muzyki oraz oryginalnych rozwiązań dla domu. Wolne chwile spędza na szukaniu ekologicznych rozwiązań, którymi chce dzielić się z innymi.

Wybrane dla Ciebie

Na froncie walk z nadmiarem tłuszczyku na brzuchu. 21 metamorfoz, które zmobilizują Cię do rozpoczęcia odchudzania

Niektórzy z kilkoma dodatkowymi kilogramami męczą się przez całe życie. Stosują nieskuteczną dietę lub nie potrafią zmobilizować się do ćwiczeń. Ale są także osoby i zwierzaki, które jakimś magicznym sposobem pozbyły się zbędnego tłuszczu. Ów magiczny sposób to determinacja. Oto kolekcja ludzi i futrzaków, którym udało się zrzucić nieco brzuszka. #1 Zgubiła 86 kg #2 […]

23 osoby, które poniosły druzgocącą porażkę na kuchennym froncie. Pokonały ich rondle i garnki

Ugotowanie przeciętnego dania nie jest jakimś wielkim wyzwaniem i prawie każdy jest sobie w stanie z tym poradzić. Jednak są takie dni, kiedy nawet najprostsza potrawka nam nie wychodzi. Oto kolekcja kuchennych wpadek. #1 Nawet grill jest przerażony #2 Zatkało mnie… #3 Mucha zamiast rodzynki #4 Pierogi z piekła rodem #5 Elektryzujące #6 Będzie co […]

17 potraw i trunków przy których ktoś zupełnie puścił wodze wyobraźni

Jedzenie przetrwa wszystko, nawet pomysły najbardziej szalonego szefa kuchni – i tego w restauracji i tego domowego. Ale czy podobne kombinacje przetrwają nasze żołądki? Oto  kolekcja potraw i trunków, które są wyjątkowe, choć nie zawsze jest to plusem. #1 Zacznijmy od czegoś fajnego. Superkombo (i zarazem superkaloryczna bomba) #2 Ser wlewający się prosto do kremowej […]

17 bezsensownych opakowań, które sprawiają, że toniemy w morzu niepotrzebnych folii i plastiku…

W niektórych sklepach nawet nawet najmniejszy, pojedynczy produkt jest pakowany w folię lub plastik, tak jakby nie dało się inaczej, a ta góra odpadów była nam do szczęścia potrzebna. Oto kolekcja zbędnych opakowań. #1 Kto miałby kupić pojedynczego Skittlesa? #2 Tak jakby nie mogła być w jednym wielkim słoju (o ile więcej przyjemności!) #3 By […]

11 smakołyków, którymi każdy z nas zajadał się w dzieciństwie. Kuchnia babci była najlepsza!

Im jesteśmy starsi, tym chętniej wspominamy swojego dzieciństwo. Jego nieodłącznym elementem były smakołyki przygotowywane najczęściej przez mamę lub babcię. Niektóre z nich można też było skosztować w barze mlecznym. Oto tylko kilka prawdziwych pyszności, które jadł prawie każdy z nas w dzieciństwie. Zapewne bez trudu wydłużysz tę listę o kolejne dania. 😉 1. Cudownie chrupiący […]

15 dowodów na to, że w rękach zdolnego artysty awokado to doskonały materiał rzeźbiarski

Daniele Barresi to włoski artysta, który upodobał sobie rzeźbienie w owocach i warzywach. Potrafi ożywić zwykłe awokado i przemienia je w fantastyczne istoty oraz smoki. 1. Stwór z ostrymi zębiskami 2. Feniks wyłaniający się z jaskini 3. Awokado, które patrzy na wszystkich 4. Hamburger ukryty w awokado 5. Misternie wykonane gwiazdy 6. Uroczy stworek z […]