×

11 produktów spożywczych, które do tej pory większość z nas jadła w niewłaściwy sposób

Obecnie zdecydowanie częściej niż w przeszłości, staramy się zwracać uwagę na to co jemy i jakiej jakości żywność ląduje na naszych stołach. Często jednak nie doceniamy lub ignorujemy fakty dotyczące prawidłowego jedzenia niektórych produktów. Czy na pewno w dobry sposób przygotowujesz szparagi, jogurty, fasolę czy truskawki? Może się okazać, że sporo produktów traktujemy w niewłaściwy sposób, przez co pozbawiamy ich właściwości odżywczych. Sprawdź jak prawidłowo jeść 11 produktów, które dla Ciebie opisaliśmy.

#1 Kiwi

Skórki kiwi zawierają wysokie stężenie składników odżywczych, zwłaszcza błonnika, kwasu foliowego i witaminy E. Spożycie całego owocu Złotego Kiwi (w tym skóry) zwiększa zawartość błonnika, witaminy E i kwasu foliowego o 50%, 32% i 34%. Ponieważ wiele osób nie spożywa wystarczającej ilości tych składników odżywczych w swojej diecie, jedzenie kiwi ze skórką jest jednym łatwym sposobem na jej spożycie. Upewnij się, że kiwi jest umyte i faktycznie masz w domu kiwi Gold.

#2 Pomidory

Pomidory są jednym z produktów, które należy ugotować, aby dostarczyć organizmowi wszystkich wartości odżywczych, których pomidory mogą nam dostarczyć. Likopen zawarty w pomidorach zapobiega chorobom nowotworowym oraz chorób serca. Dlatego warto podgrzać pomidory w temperaturze 90 stopni.

#3 Szparagi

Nawet jeśli masz mało czasu na ich przygotowanie, szparagi nigdy nie powinny być gotowane w kuchence mikrofalowej. To uszczupla ich zawartość witamin. Gotowanie w wodzie też czyni je uboższymi w witaminy rozpuszczalne w wodzie. Idealnym sposobem gotowania jest gotowanie ich na parze lub smażenie, aby stały się kruche i chrupiące.

#4 Truskawki

Podobnie jak inne czerwone owoce, truskawki są bogate w błonnik, przeciwutleniacze i witaminę C. Ponieważ organizm potrzebuje tych składników odżywczych, warto wiedzieć, że truskawki należy przechowywać w całości, a nie pokrojone. Kiedy truskawki są pokrojone na drobne cząstki, są wrażliwe na światło i tlen i szybko tracą składniki odżywcze.

#5 Fasola

Suszona fasola zawiera związki przeciwutleniające zwane fitynianami, ale wiążą się one z witaminami i minerałami zawartymi w żywności, przez co nie są wchłaniane przez organizm. Dobrze byłoby pozwolić im moczyć się przez noc, aby uwolnić je od zbędnych substancji.

#6 Nasiona lnu

Nasiona lnu zawierają błonnik, omega-3, lignany i składniki odżywcze, które są cennymi substancjami dla organizmu. Jednak nasze ciała nie są w stanie strawić nasion, gdy te są spożywane w całości. Dlatego przed spożyciem należy je zmiażdżyć, aby nie stracić swoich korzystnych właściwości.

#7 Czarna herbata

Czarna herbata jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie, ale okazuje się, że tak lubiony w niektórych państwach, sposób jej podania jest niebezpieczny. Czarnej herbaty nie powinno łączyć się z mlekiem! W produktach mlecznych zawarte są przeciwutleniacze, które blokują pozytywne właściwości herbaty, działające pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.

#8 Brokuły

Brokuły to jedna z tych potraw, które zawsze powinny być spożywane na surowo lub co najwyżej na parze. W rzeczywistości, gotując je lub smażąc, tracą witaminę C, chlorofil, przeciwutleniacze i związki przeciwrakowe, które są niezbędne dla organizmu.

#9 Ogórki

Biorąc pod uwagę wysoki poziom błonnika, ogórki należy jeść ze skórą. Jeśli jednak nie jesteś pewien pochodzenia warzywa i nie możesz go dokładnie umyć, lepiej usunąć skórkę, aby uniknąć spożycia pestycydów lub bakterii.

#10 Jogurt

Wodna substancja, która często znajduje się na jogurcie, gdy tylko pojemnik zostanie otwarty, to serwatka, która zawiera białko i witaminę B12. Dlatego nie bój się, że jogurt jest popsuty – bez problemu możesz go zjeść, jednak wcześniej warto go trochę wymieszać.

#11 Czosnek

Czosnek zawiera allicynę, enzym przeciwnowotworowy, który zwiększa swoją siłę dzięki ekspozycji na powietrze. Właśnie dlatego czosnek należy posiekać, a następnie pozostawić na co najmniej 10 minut zanim dodasz go do potrawy.

Zobacz także:

1) 8 sprytnych sposobów na obieranie warzyw, owoców oraz roślin. Przydadzą się w kuchni

2) Jak myć produkty spożywcze? 9 faktów o których nie wiedziałeś

3) Sprawdziliśmy 10 popularnych trików związanych z gotowaniem. Wiele z nich to mity

 

Katarzyna

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Fotografka i redaktorka. Miłośniczka ciekawego designu, dobrej muzyki oraz oryginalnych rozwiązań dla domu. Wolne chwile spędza na szukaniu ekologicznych rozwiązań, którymi chce dzielić się z innymi.

Wybrane dla Ciebie

17 irytujących rzeczy, które nawet anioła wyprowadziłyby z równowagi

Nikt nie lubi być oszukiwany, a tak się można poczuć, gdy np. trafi się na „nową, lepszą, większą” wersję ulubionego produktu, która ani większa, ani lepsza nie jest. Tymi rzeczami można się poirytować. #1 Nie da się odstawić #2 „Teraz większe”, tyle, że są dokładnie takie same #3 Normalka #4 Mistrzowskie połączenie marnotrawstwa ze złośliwością […]

Ofiodon to jedyna ryba, która ma niebieskie mięso. Jak smakuje?

Ofiodon jest jedną z najbardziej nietypowych ryb na świecie, przede wszystkim z racji mięsa o lazurowo niebieskiej barwie. Mało kto miał okazję próbować jak smakuje. To rzadko spotykana ryba, ceniona wśród wędkarzy za swój smak. Występuje na północnoamerykańskim zachodnim wybrzeżu od Alaski aż po Meksyk Ofiodon osiąga zwykle rozmiar ok. 152 cm i wagę 59 […]

15 szkolnych obiadów z całego świata. Mówią o danym kraju więcej niż słowa

Ludzie i kraje na świecie różnią się od siebie i jedną z rzeczy, która o tym dobitnie świadczy jest to, co jemy na obiad. W każdym kraju wygląda to trochę inaczej. Szkolne obiady zaskakują różnorodność w zależności od kraju, w którym są serwowane dzieciom. Oto szkolne obiady z różnych miejsc na świecie. #1 Wegański burger […]

11 smakołyków, którymi każdy z nas zajadał się w dzieciństwie. Kuchnia babci była najlepsza!

Im jesteśmy starsi, tym chętniej wspominamy swojego dzieciństwo. Jego nieodłącznym elementem były smakołyki przygotowywane najczęściej przez mamę lub babcię. Niektóre z nich można też było skosztować w barze mlecznym. Oto tylko kilka prawdziwych pyszności, które jadł prawie każdy z nas w dzieciństwie. Zapewne bez trudu wydłużysz tę listę o kolejne dania. 😉 1. Cudownie chrupiący […]

23 szalenie kolorowe obrazy zrobione z tego, co można znaleźć pod ręką. One poprawią humor nawet w Blue Monday

Adam Hillman to amerykański artysta, który tworzy obrazy z zaskakujących rzeczy. Jego dzieła powstają ze spinaczy biurowych, produktów spożywczych, monet czy elementów metalowych. Wykorzystuje wszystko to, co może znaleźć pod ręką i zamienia w szalenie kolorowe, geometryczne i abstrakcyjne prace. 1. Perfekcyjnie ułożone lizaki 2. Słodka piramida 3. Kolekcja żółtych przedmiotów 4. Piramida z bilonu […]

21 osób, które po zrobieniu zakupów spożywczych poczuły się oszukane. Niektórzy producenci nie mają wstydu

„Zarobić dużo, jak najniższym kosztem” – to maksyma niejednego producenta. Ale niektórzy z nich, w pomnażaniu swoich dochodów, posuwają się zdecydowanie za daleko i uciekają się do zwykłego oszustwa. Oto kolekcja produktów spożywczych, których nie chciałbyś kupić. #1 Żeby nie było za dużo #2 Gdzie podział się środek? #3 Bułka z rodzynkami. A właściwie rodzynką […]