×

Rozmiar i kształt sera w dwupaku wcale nie są przypadkowe. Oto z czego wynikają

Ser żółty dla wielu osób stanowi jeden z największych przysmaków. Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek dlaczego plastrowany ser w dwupaku, a często także mniejszym opakowaniu ma taki, a nie inny kształt i rozmiar?

Jak powstaje ser?

Do produkcji sera, wytwarzanego głównie z mleka krowiego (z pewnymi ilościami mleka pochodzącego od kóz i owiec), używa się mleka pełnotłustego oraz częściowo lub całkowicie odtłuszczonego. Zależy to od stylu produkcji sera. Na skład i jakość sera wpływa wiele czynników, w tym rasa krów, cykl laktacji, pasza, pogoda, a nawet indywidualność każdej krowy. Wysokiej jakości mleko stanowi solidny początek produkcji sera. Ale proces ten wymaga staranności i cierpliwości – często przy użyciu rąk zamiast maszyn.

Sery i ich produkcja są znane od tysięcy lat i od tego czasu stanowią podstawowy składnik naszej diety.  Ser powstał prawdopodobnie w wyniku szczęśliwego przypadku, np. gdy miskę z mlekiem pozostawiono na słońcu lub zbyt blisko ognia. Albo gdy mleko było przenoszone przez wędrownego pasterza w torbie zrobionej z żołądka młodego zwierzęcia. Niezależnie od tego, jaki był to proces, w jego wyniku mleko uległo naturalnemu skwaśnieniu, tworząc skrzep. Tak powstał pierwszy ser.

ser w dwupaku
Ser w dwupaku fot. Genialne.pl

Dlaczego plastrowany ser w dwupaku, a często i pomniejszych opakowaniach ma taki, a nie inny kształt i rozmiar?

Każdy już przyzwyczaił się do tego, że ser żółty zazwyczaj kupuje się albo w solidnym, pojedynczym kawałku, albo właśnie w postaci plastrów. Prawie zawsze maja one dokładnie taki sam kształt i rozmiar. Zwłaszcza w przypadku dwupaków. Skąd to się wzięło? Dlaczego prawie wszyscy producenci produkują niemal idealnie te same plasterki? Otóż prawdopodobnie zawdzięczamy to Anglikom. I innym narodom, u których podstawa jest pieczywo tostowe.

Ser w dwupaku
Ser w dwupaku fot. Genialne.pl

Standaryzacja plastra sera żółtego bierze się stąd, aby właśnie pasował on na typowego tosta. W niektórych krajach bowiem takie pieczywo jest dużo bardziej popularne niż jakiekolwiek inne. Dlatego producenci różnych artykułów spożywczych przyzwyczaili się dostosowywać swoje produkty do gustu i wymagań fanów pieczywa tostowego. Najbardziej widoczne jest to zwłaszcza w przypadku sera żółtego. To czasem zadziwiające jak jakieś regionalne zwyczaje wpływają na to, co otrzymują na co dzień ludzie na całym świecie.

Poznaj 4 ukryte funkcje kas samoobsługowych w sieci sklepów Biedronka. Mało osób z nich korzysta

Triki na przechowywanie jedzenia. Dzięki nim nic się nie marnuje w koszu

Może Cię zainteresować

zamknij