PoradyLajfhakiPrzetrzyj tym pokrywkę słoika przed zamknięciem. Przetwory wyjdą idealne

Przetrzyj tym pokrywkę słoika przed zamknięciem. Przetwory wyjdą idealne

czy zawsze trzeba wyparzyć słoiki fot. freepik
czy zawsze trzeba wyparzyć słoiki fot. freepik
11.09.2023 14:11, aktualizacja: 11.09.2023 14:23

Jedni mówią, że zawsze trzeba wyparzyć słoiki przed konfiturami, inni natomiast uważają co innego. Jak to jest w praktyce? Otóż naczynie trzeba odpowiednio przygotować, ale wyparzanie za pomocą wody to tylko jedna z opcji.

Lato powoli dobiega końca, a to oznacza, że w naszych kuchniach rozpoczynają się produkcje rozmaitych słoików, w których chcemy zamknąć smak dojrzewających owoców i warzyw. Zrobienie przetworów jest łatwe, lecz utrzymanie ich w dobrej kondycji przez całą zimę wymaga odpowiedniego przygotowania. Zobacz wszystkie sposoby na wyparzenie naczyń.

Jakich naczyń można używać do przetworów?

Na rynku można nabyć mnóstwo pojemników, lecz nie każdy będzie się nadawał do robienia przetworów i weków. Najlepsze, a zarazem najpopularniejsze to słoiki z nakrętką, które są wielorazowe i mogą być w użytku przez wiele lat. Słoiki w zależności od typu mają różne kształty i nakrętki: twist off, wek czy z korkiem lub zatyczką. Te pierwsze są dobrze wszystkim znane i najchętniej wybierane. Wekowe wyróżnia zapięcie na zatrzaski lub sprężynki, mają one gumowe elementy, które nie zbyt dobrze znoszą wysokie temperatury. Słoiki do przetworów muszą być czyste, bez pęknięć, powyginanych gumek i uszkodzonych nakrętek.

Obraz

Czy zawsze trzeba wyparzyć słoiki przed użyciem?

Odpowiadając na pytanie — tak, trzeba je wyparzać, lecz jest na to kilka sposobów! Każdy z nich jest tak samo skuteczny, a ty musisz wybrać taki, który najbardziej ci odpowiada.

  • Wrzątek — najbardziej popularny trik, wystarczy zalać czyste słoiki i wieczka wrzącą wodą na minimum 10 minut. Po tym czasie wylej wodę, a będą gotowe do użycia.
  • Mikrofalówka — wstaw słoiki do urządzenia i nastaw program na 2 minuty. W tym czasie wieczka zalej wrzątkiem, gdyż nie nadają się one do używania w tym urządzeniu.
  • Piekarnik — na blaszce ustaw słoiki i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza na ok. 20-30 minut. Metalowe wieczka lepiej zalać wrzątkiem.
  • Zmywarka— naczynia wstaw do szuflad i nastaw program na min. 75 stopni Celsjusza. Nie dodawaj żadnych detergentów. Słoiki będą odpowiednio odkażone, lecz warto je jeszcze przelać gorącą wodą z czajnika.
  • Nacieranie nakrętki spirytusem — potrzebujesz płynu z 70% zawartością alkoholu. Nakrętki przetrzyj płynem, a słoiki wypłucz w alkoholu. Odczekaj, aż całość odparuje i możesz wykorzystać słoik do przetworów.
Czy zawsze trzeba wyparzyć słoiki? fot. Freepik
Czy zawsze trzeba wyparzyć słoiki? fot. Freepik
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także