PoradyTen nawóz jest darmowy i całkowicie naturalny! Odżywia i chroni, ale nie kupisz go w sklepie

Ten nawóz jest darmowy i całkowicie naturalny! Odżywia i chroni, ale nie kupisz go w sklepie

nawóz ze skorupek jaj, fot. Genialne.pl
nawóz ze skorupek jaj, fot. Genialne.pl
28.05.2023 15:02

Niektórych kuchennych odpadów nie warto wyrzucać. Przydadzą się np. na odżywki dla roślin. Doskonały nawóz zrobisz m.in. ze skorupek jaj. To prosty i skuteczny sposób na zapewnienie roślinom niezbędnych składników odżywczych i zabezpieczenie ich przed chorobami.

Nawóz ze skorupek jaj to jeden z najprostszych i najtańszych preparatów do odżywiania roślin. Wykonasz go za darmo, wykorzystując skorupki, które w przeciwnym razie wylądowałyby w koszu. Wyjaśniamy, dlaczego warto przerobić je na nawóz i jak stosować taki preparat.

Dlaczego warto robić nawóz ze skorupek jaj?

Nawóz ze skorupek ma wiele zalet. Przede wszystkim, jak już wspomnieliśmy, jest w zasadzie darmowy. Poza tym jest ekologiczny i bezpieczny dla roślin. Skorupki w 90% składają się z węglanu wapnia, dlatego warto stosować je w przypadku roślin, które potrzebują tego pierwiastka, by prawidłowo się rozwijać. To bardzo uniwersalna odżywka, którą możesz nawozić zarówno warzywa, jak i kwiaty. W wilgotnych warunkach składniki mineralne ze skorupek jaj są stopniowo uwalniane do gleby, dzięki czemu odżywiają rośliny przez długi czas. Wapń ze skorupek zwiększa odporność roślin. Wpływa też pozytywnie na przepuszczalność gleby. Dzięki temu do korzeni dostaje się więcej tlenu, co sprawia, że w czasie suszy na ziemi nie tworzy się twarda skorupa. Nawóz zapobiega również wielu chorobom roślin i odstrasza szkodniki takie jak ślimaki oraz krety.

Nawóz ze skorupek jaj jest w 100 proc. naturalny. Fot. Genialne.pl
Nawóz ze skorupek jaj jest w 100 proc. naturalny. Fot. Genialne.pl

Jak zrobić nawóz ze skorupek jaj?

Nawóz ze skorupek jaj możesz stosować na 3 sposoby:

  • Pokrusz skorupki i rozsyp wokół roślin. Pod wpływem wilgoci zaczną się rozkładać i uwalniać do gleby wapń oraz inne składniki odżywcze. To najlepszy sposób, by jednocześnie odżywić rośliny i odstraszyć szkodniki (zapora z kłujących odłamków będzie dla ślimaków nie do pokonania).
  • Wysusz skorupki i zmiel na proszek za pomocą młynka lub rozbijając moździerzem. Wymieszaj proszek z glebą do sadzenia roślin. Ta metoda najlepiej sprawdzi się w przypadku roślin doniczkowych. Im drobniej zmielisz skorupki, tym szybciej rośliny zaczną przyswajać zawarte w nich substancje odżywcze.
  • Możesz również wykonać płynny nawóz. Drobno zmielone skorupki z 10 jaj zalej 10 l gorącej wody. Odstaw mieszankę na 7 dni, ale od czasu do czasu mieszaj. Nawóz będzie gotowy, kiedy proszek ze skorupek całkowicie się rozpuści. Przed użyciem wstrząśnij, by wymieszać roztwór.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także