Kategorie Domowe trikiLajfhaki

Nie każdy wie, do czego służy druga strona tłuczka. Przyda się nie tylko do ubijania mięsa

Chyba żadna gospodyni nie może obejść się w swojej kuchni bez tego przedmiotu. Ciężki i hałaśliwy, jednak niezbędny w przygotowaniu kotletów. Oczywiście mowa tutaj o tłuczku do mięs! Okazuje się, że wiele osób nie wie jak prawidłowo go używać? A ty wiesz? Przekonajmy się!

Na pewno zauważyłaś, że tłuczek z obydwu stron zakończony jest dwiema różnymi płytkami. Czy wiesz do czego służą?

Nie każdy wie, do czego służy druga strona tłuczka. Przyda się nie tylko do ubijania mięsa

Oczywiście, odpowiedź jest prosta – do ubijania kotletów. Jednak z jakiegoś powodu młotek do mięsa z jednej strony ma kraciastą płytkę, a z drugiej pasiastą. Pewnie tak jak ja, do tej pory korzystałaś tylko z tej popularnej, kraciastej końcówki, jednak okazuje się, że płaska powierzchnia też może Ci się przydać!

Producenci tego kuchennego gadżetu tworzą tłuczki z przeznaczeniem do różnego rodzaju mięs

Nie każdy wie, do czego służy druga strona tłuczka. Przyda się nie tylko do ubijania mięsa

To dlatego też kraciastej powierzchni należy używać do zmiękczenia mięsa wieprzowego czyli do zrobienia kotletów schabowych. Z kolei płaska, karbowana powierzchnia sprawdzi się przy karkówce oraz wołowinie czyli mięsach o włóknach, które zmieniają swoją strukturę pod wpływem temperatury. Karkówka czy wołowina mogą stwardnieć, dlatego ta rzadziej używana strona tłuczka, świetnie sprawdzi się przy ubijaniu tego rodzaju mięsa.

Tłuczek możesz wykorzystać także do udekorowania ciastek lub rozłupania orzechów

Nie każdy wie, do czego służy druga strona tłuczka. Przyda się nie tylko do ubijania mięsa
instagram.com/paryszkainstagram.com/haartblog

Wiedziałaś o tym wcześniej? 🙂

Źródło i fotografie: kobieceinspiracje.pl