PoradyWłóż deskę do krojenia do lodówki i powiększ przestrzeń do przechowywania. To działa!

Włóż deskę do krojenia do lodówki i powiększ przestrzeń do przechowywania. To działa!

Deska do krojenia w lodówce. Fot. Genialne.pl
Deska do krojenia w lodówce. Fot. Genialne.pl
26.04.2023 14:10

Deska do krojenia w lodówce też znajdzie swoje zastosowanie. Ten nietypowy trik zdecydowanie ułatwi ci codzienne funkcjonowanie, a także organizację prac domowych.

Jak wiadomo podczas prowadzenia domu zawsze sprawdzają się triki, które ułatwiają przeróżne prace. Natomiast w kuchni zawsze brakuje miejsca do przechowywania. Ten problem pojawia się zwykle podczas świąt lub przed ważnymi uroczystościami rodzinnymi. Wtedy przygotowujemy więcej jedzenia, które gdzieś trzeba pomieścić. W obliczu kolejnych ciast i misek z sałatkami, miejsce w lodówce bardzo szybko się kończy. Jak sobie z tym poradzić?

Jak zwiększyć pojemność lodówki lub zamrażalnika?

Posiadając nawet małą lodówkę, można przy odrobinie sprytu zwiększyć jej pojemność. Jak to zrobić? Weź prostokątną deskę do krojenia i wsuń ją do zamrażalki lub między półki. To sprawi, że uzyskasz kolejną! Dzięki niej możesz posegregować jedzenie. Pod deską ułóż produkty, które mają jeszcze długą datę przydatności do spożycia. Natomiast na niej przechowuj żywość, którą trzeba dość szybko zjeść. Oczywiście deskę do krojenia możesz zastąpić blaszką czy też innym przedmiotem niewrażliwym na działanie niskich temperatur. Natomiast od czasu do czasu wszystkie swoje deski wkładaj na noc do zamrażalki. To najlepszy patent na ich dezynfekcję.

deska do krojenia w lodówce, fot. gettyimages
deska do krojenia w lodówce, fot. gettyimages

Czego nie należy przechowywać w lodówce?

Są produkty spożywcze, których lepiej nie trzymać w lodówce. Zimne powietrze znaczenie pogarsza ich walory smakowe i zmienia konsystencję. Poniższe produkty koniecznie wyjmij z chłodziarki:

  • kawa: włożona do lodówki działa jak soda oczyszczona i pochłania wszystkie zapachy. Traci jednak swoje walory smakowe, gdyż niska temperatura neutralizuje olejki aromatyczne;
  • oliwa, ocet, olej (wyjątkiem jest olej lniany), sos rybny;
  • papryka, ziemniaki, pomidory, cukinia, ogórki, cebula: przechowywane w lodówce szybciej zaczynają gnić;
  • rośliny strączkowe;
  • produkty sypkie: może się do nich dostać wilgoć i wówczas przestaną być zdatne do spożycia;
  • pieczywo: prędzej stanie się czerstwe.
deska do krojenia w lodówce, fot. gettyimages
deska do krojenia w lodówce, fot. gettyimages

Jeśli masz lodówkę starszą niż 5 lat, zrób test szczelności. Może mieć wpływ na rachunki!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także