Ekologiczne grillowanie. Pomysłowa majówka przyjazna naturze
Pierwszy weekend maja to początek sezonu grillowego, dlatego wielu z nas planuje spotkania towarzyskie na świeżym powietrzu. Najczęściej organizujemy grilla w ogrodzie lub pośród natury np. w parkach, lub przeznaczonych do tego miejscach w lasach. Sprawdź sposób na ekologiczne grillowanie, które nie zaszkodzi naszej planecie.


Musisz wiedzieć, że zorganizowanie ekologicznego grilla jest bardzo proste oraz nie wymaga dużego nakładu pracy. Dlatego warto unikać podpałki węglowej, która wydziela niekorzystne dla naszego ekosystemu substancje. Ważne jest, aby wybrać miejsce, w którym grillowanie jest dozwolone przez np. nadleśnictwo, tak aby było ono bezpieczne dla okolicznych zwierząt oraz roślin. Istotnym aspektem są także potrawy, które zamierzamy upiec i najlepiej, jeśli będą to warzywa np. cukinia lub papryka.
Ekologicznie grillowanie w ogrodzie
Organizacja ekologicznego grilla opiera się w głównej mierze na nieużywaniu jednorazowej zastawy m.in. sztućców i talerzy z papieru. Dlatego przygotuj domową zastawę, którą masz pod ręką. Jeśli obawiasz się, że po biesiadzie wróci ona uszkodzona, to kup najtańsze talerze, które kosztują tyle samo co papierowe. Warto też zakupić wielorazowego grilla, który posłuży nam przez wiele sezonów, a zrezygnować z popularnych grilli jednorazowych. Najlepiej sprawdzi się grill elektryczny lub gazowy, ponieważ wydziela on mniej dwutlenku węgla. Zwróć uwagę na stalowe tace, które zbierają tłuszcz, są one o wiele lepsze od tych aluminiowych, które szkodzą nie tylko środowisku, ale i twojemu zdrowiu.

Ekologicznie grillowanie w ogrodzie, Fot. Getty Images


Zobacz również: Nie grillujesz w piekarniku, bo kapiący tłuszcz wszystko brudzi? Ten trik to odmieni!
Eko grill w parku
Przed przystąpieniem do grillowania w naturalnej przestrzeni sprawdź w Internecie, czy wybrane miejsce jest bezpieczne na rozpalenie grilla. Bardzo często znaleźć możemy strefę, która jest przystosowana do palenia ognisk i grillowania. Dlatego prawdopodobieństwo zaprószenia ognia jest o wiele mniejsze, dzięki czemu mamy większą gwarancję na to, że np. nie wypalimy trawy lub spowodujemy pożaru. Podobnie jak w przypadku grilla w ogrodzie zrezygnujmy z jednorazowych grilli, które nie nadają się do recyklingu. Wybierzmy mniejsze zło, czyli grill węglowy lub turystyczny gazowy. Na koniec pamiętaj o dokładnym posprzątaniu miejsca.

Ekologiczne grillowanie, fot. getty images


Co piec na ekologicznym grillu
Jeśli chcesz, możesz zrezygnować z przetworzonego i chemicznego mięsa w postaci np. kiełbasy na grilla. Wybierz warzywa i owoce, z których możesz przygotować zaskakujące, smaczne i zdrowe potrawy np. szaszłyki z ananasa. Z warzyw natomiast sprawdzą się: ziemniaki, bakłażan oraz zioła w formie przypraw.
Zobacz również: Mandat za grillowanie to nawet 5 000 złotych. Mogą cię spisać nawet we własnym ogródku!
7 sposobów na udanego GRILLA 🍖



