PoradyLajfhakiDodaj odrobinę do fasoli. Zamiast całą noc, będziesz ją moczyć niecałą godzinę

Dodaj odrobinę do fasoli. Zamiast całą noc, będziesz ją moczyć niecałą godzinę

Po co soda do fasoli? Fot. Pixabay/Genialne.pl
Po co soda do fasoli? Fot. Pixabay/Genialne.pl
28.05.2023 14:27

Dania z fasoli, soczewicy i innych roślin strączkowych coraz częściej pojawiają się na stołach. Nic dziwnego, są bogate w białko, więc doskonale nadają się jako zastępniki mięsa w diecie wegetariańskiej. Gotując je, warto mieć pod ręką sodę oczyszczoną. Wyjaśniamy, po co soda do gotowania fasoli.

Soda oczyszczona przydaje się nie tylko do pieczenia ciasta. Można wykorzystać ją również do zmiękczania mięsa. Ten sam preparat przyda się też w czasie przygotowywania dań z fasoli oraz innych roślin strączkowych.

Po co soda do fasoli?

Fasola jest smaczna, pożywna i bogata w białko. Problemem jest jedynie długi czas, który trzeba poświęcić na jej obróbkę. Przygotowanie dań zwykle zaczyna się od namaczania ziarenek w wodzie 8-12 godzin wcześniej. Można jednak znacznie przyspieszyć ten proces, wykorzystując sodę oczyszczoną. Dzięki niej łuski fasoli, grochu czy soczewicy rozmiękną znacznie szybciej.

Po co soda do fasoli? Fot. Pixabay
Po co soda do fasoli? Fot. Pixabay

Jak stosować sodę do moczenia i gotowania fasoli?

Jeśli przepis wymaga namoczenia fasoli na noc lub przynajmniej na kilka godzin, możesz zastosować trik, który znacznie przyspieszy całą procedurę. Dzięki tej sztuczce skrócisz czas moczenia do ok. 1 godziny.

  • Wsyp fasolę do miski i dodaj szczyptę sody oczyszczonej. Całość zalej wodą.
  • Wstaw miskę do kuchenki mikrofalowej. Nastaw ją na pełną moc i gotuj fasolę przez 10 minut.
  • Następnie wyjmij miskę z mikrofalówki i odstaw na 30-40 minut.
  • Możesz również dodać odrobinę sody oczyszczonej już na późniejszym etapie — do gotującej się fasoli. Podniesie ona pH wody, dzięki czemu łuski fasoli szybciej rozmiękną. Dodatkową zaletą tej metody jest to, że po ugotowaniu w sodzie fasola jest bardziej miękka i kremowa.

Soda do fasoli zmniejsza ryzyko wzdęć

Fasola i inne rośliny strączkowe często powodują wzdęcia. Wszystko przez to, że zawierają polisacharydy — złożone cukry, które fermentują w jelitach. To przez nie możesz mieć problemy z gazami. Dodając do gotowania fasoli odrobinę sody oczyszczonej, sprawisz, że zostaną one rozbite, a dzięki temu łatwiej będzie je strawić. Wystarczy 1 łyżeczka proszku na 1 litr wody, by osiągnąć odpowiedni efekt.

Nie wszyscy polecają sodę do fasoli. Oto powód

Dodawanie sody oczyszczonej do fasoli ma wielu zwolenników, ale również przeciwników. Fasola wymoczona lub ugotowana w wodzie z dodatkiem sody będzie lekkostrawna, ale pozbawiona znacznej ilości substancji odżywczych. W czasie gotowania z dodatkiem sody wypłyną one do wody, którą następnie wylejemy. Warto więc zastanowić się, na czym bardziej nam zależy — na szybkim gotowaniu, czy na tym, by danie z fasolą w roli głównej było pełne witamin i minerałów.

Po co soda do fasoli? Fot. Pexels
Po co soda do fasoli? Fot. Pexels
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także